Gazdaság

Fix kamat vagy fix törlesztőrészlet? Bajba kerülhetsz, ha összekevered

Ezek között kulcsfontosságú különbséget tenni, mert egészen mást jelentenek.

Miközben a magyarországi bankok széles skálán kínálják ügyfeleiknek a legkülönbözőbb hitelkonstrukciókat, még az egyszerűen és gyorsan felvehető személyi kölcsönök esetében is fontos, hogy figyeljünk a részletekre. Bár ez a kölcsönfajta fedezet bevonása nélkül, – egyes bankok esetében – akár néhány órán belül, a saját otthonunkból is igényelhető és szabad felhasználású, nem árt előre tájékozódni a pénz visszafizetésének összes körülményéről.

Mint minden hitelfelvétel esetében, a személyi kölcsön igénylése előtt is a legfontosabb azt mérlegelni, hogy a várható törlesztőrészlet és a teljesítőképességünk hogyan viszonyul egymáshoz.

Tehát érdemes csupán annyi kölcsönt felvenni, aminek a havi törlesztőrészletét gond nélkül vissza tudjuk fizetni rendszeres jövedelmünkből. Ugyanis, ha nem tudjuk fizetni, a bank levonhatja az összeget folyószámlánkról, ráadásul büntetőkamatot is felszámolhat. Ha pedig a számlánkon nincs megfelelő fedezet előbb-utóbb végrehajtási eljárás is indulhat ellenünk, ami komoly kellemetlenségeket okozhat.

Mindemellett fontos a kiszámíthatóság. Gyakran találkozni olyan hirdetésekkel, amelyek vagy fix kamatot vagy változatlan törlesztőrészletet kínálnak. Ezek között kulcsfontosságú különbséget tenni, mert egészen mást jelentenek.

A fix kamatozású hitelek ugyanis bár általában drágábbak, mégis sokkal nagyobb biztonságot adnak a kamatkockázat tekintetében. Ez esetben ugyanis a bank a teljes futamidőre előre meghatározza a kamatot, vagyis a kölcsön ellenértékét. Így nem érhetnek meglepetések, a tőke mellett a kamat összege sem változhat, vagyis teljes pontossággal tudható, hogy a felvett összeg után mennyit kell visszafizetni.

Ehhez képest a változatlan törlesztőrészletű kölcsön azt jelenti, hogy bár minden hónapban ugyanannyit kell fizetni, de a futamidő során a kamat akár emelkedhet is, így a futamidő végére lehet, hogy többet kell visszafizetni. Ez a törlesztőrészletek számának emelkedésében látszik.

A személyi kölcsönök közötti eligazodást egyébként nagyban segítik az online hitelkalkulátorok, amelyek testreszabott feltételek mentén hasonlítják össze a bankok ajánlatait. Ez persze csak iránytű, a bank a benyújtott igényléseket egyedileg bírálja el, az ügyfélre vonatkozó kamat és egyedi törlesztőrészlet eltérhet a feltüntetett értéktől.

“Életem legjobb befektetése nem ingatlan vagy bankbetét volt, hanem saját magam”
Két olyan emberrel beszélgettünk, akik eredményesen invesztáltak önmagukba, pedig a kezdőtőke nem volt adott.

Szponzorált tartalom

THM: 7,3%-24,1%. A tájékoztatás nem teljeskörű. A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik