Gazdaság

Club Aliga: 350 milliót kasszírozhatnak Mészárosék a nagycsaládos üdülésből

Erősen fapados szállás, kosz, penész, bűz és kritikán aluli ételek fogadták az Erzsébet-programban, állami támogatással üdülő nagycsaládokat a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségében álló, az igazgató korábbi nyilatkozata szerint besorolás nélküli szállodaként üzemelő Club Aligában az első turnusokban. Nem is kevés pénzért.

Megkérdeztük olvasóinktól, hogy mennyit fizettek. A válaszok alapján átlagban családonként több mint 200 ezer forintot számítottak fel utánuk, aminek alig tíz százaléka volt az általuk fizetett önrész, a zöm Erzsébet-programos támogatás.

Hol nyaralhattak volna ennyiből a nagycsaládosok?

A beküldött adatok alapján – függetlenül attól, hogy 5 nap 4 éjszakáról, vagy 4 nap 3 éjszakáról volt szó, és a két szülő mellett három vagy négy gyerek vett részt a nyaraláson – az önrész jellemzően 17 500 forint volt. A Club Aliga átlagban 210-220 ezer forintot kapott családonként, de volt, hogy 270 ezer forintra ment fel az összeg. A – lepusztult – szállás mellett teljes ellátás van az árban, vagyis reggeli, ebéd, vacsora, ami az olvasói üzenetek alapján gyakran nem friss, olykor ehetetlen, illetve kevés volt az első turnusokban.

Megnéztük, hogy a Club Aligában foglalt Erzsébet-programos nyaralások árából a Balatonnál hasonló árért mire futotta volna. Teljes ellátással nem találtunk ajánlatokat a Szállás.hu-n, de azt láttuk, hogy piaci áron is bőven meglett volna 210-220 ezer forintból a nyaralás, besorolás nélküli, de akár kétcsillagos szállodában is, feltehetőleg akkor is, ha a hiányzó étkezésekkel arányosan megnöveljük a díjakat négy éjszakára, két felnőttel és három gyerekkel számolva. Három éjszakával pedig valószínűleg még maradt is volna az összegből.

Ha pedig az apartmanokat nézzük, akkor dupla annyi időre is kijött volna a nyaralás abból, amennyit az állam finanszírozott a Club Aligában. Penész, kosz, dohszag és ehetetlen étel nélkül.

Ami a szálláshelyek besorolását illeti:

Magyarországon jelenleg a szállodák minősítése a Hotelstars szállodaminősítő rendszerben történik, mely nem kötelező a hotelek számára, de iránymutatást ad a vendégeknek, mivel garantált minőséget jelentenek a Hotelstars csillagok. A Club Aliga nem tagja a szállodaszövetségnek és nem rendelkezik Hotelstars minősítéssel sem. A szállodák egyedileg határozzák meg árpolitikájukat, legtöbbször dinamikus árazást alkalmaznak. Az árak nem csupán a szálloda besorolásától függenek, hiszen a szezon, a napi foglaltság, a nyújtott szolgáltatások, illetve a lokáció is befolyásolja az árakat

– foglalta össze megkeresésünkre a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára, Sárvári-Deák Zsófia.

327 millió forint állami támogatás landol a Club Aligánál

A Club Aliga oldalán nincs információ a szállásokról, csak annyi, hogy az idei évre már nem lehet foglalni, mert telt ház van. Az Erzsébet-program oldalán viszont az szerepel, hogy 120 szobaegység van.

Voltak öt- és négynapos nyaralások is, azonban, ahogy láttuk, az árak nem igazán voltak összefüggésben az eltöltött napok számával – mindkét kategóriában előfordult 200 ezer forintos és 270 ezer forintos nyaralás is. Ez azért lehetett, mert a gyermekek kortól függően ingyen (0-3 éves korig), féláron (3-14 éves korig 2500 forint önrész, 27 500 forint támogatás), illetve teljes áron nyaralhattak (14 éves kor felett 5000 forint önrész, 55 ezer forint támogatás). A turnus az Erzsébet-program oldala szerint június 7-étől szeptember 1-jéig tart a nagycsaládos üdülésnél. Úgy tudjuk, 21 turnus van összesen, és 1700 család nyaralhat Balatonvilágoson, közülük 1400-an már le is töltötték az idejüket.

  • A tudomásunkra jutott átlagosan 210 ezer forint körüli családonkénti ár és 1700 család mellett ezek szerint 357 millió forintot zsebelhet be a nagycsaládosok révén a Club Aliga ebben a szezonban.
  • Az átlagosnak vett 17 500 forinttal számolva mintegy 30 millió forint a nagycsaládosok által befizetett önrész és 327 millió forint körül lehet az Erzsébet-programból biztosított támogatás.
  • Mégis úgy tudjuk, hogy a Club Aliga nullszaldósra tervezte az Erzsébet-programban a nagycsaládosok üdültetését.

Az olvasói levelekből az derült ki, hogy a szálláson és az étkezésen túl nemigen kaptak szolgáltatást a családok. A parkoló a leírások szerint elhanyagolt, az első turnusukból többen is jelezték, hogy a tévé nézhetetlen volt, hiányolták a gyerekprogramokat, az animátori szobához gazzal benőtt út vezetett, az épület tele pókhálóval. A szép környezetben lévő strandon elérhető szolgáltatások mind fizetősek, fizetős volt a parton fölállított vízi csúszda (2000 forint/fő/nap), az esti kertmozi (1200 forint/fő).

Fotó: Olvasói kép

A Club Aliga aligha felel meg a kormányrendelet minimumkövetelményeinek

A hatóságok lapítanak

Szálláshely-üzemeltetési engedélyt a jegyző adhat ki, amihez a Nébih-től és az ÁNTSZ-től is bekér hozzájárulást. Balatonvilágos jegyzői hivatalától azt a választ kaptuk, a jogszabály szerint jártak el. Hogy voltak-e a helyszínen (ezt a jegyzőnek nem írja elő a kormányrendelet), illetve eztán kimennek-e ellenőrizni, azt nem árulták el. A másik két hatóság nem válaszolt kérdéseinkre, például arra, hogy üzemelésre alkalmasnak találták-e a Club Aligát.

Hogy a szálláshelyeknek milyen körülményeknek kell megfelelniük, azt kormányrendelet írja elő. E szerint a besorolás nélküli szállodáknál sem engedhető meg olyan vendéglátás, mint amit a Club Aligában nyújtottak olvasóink beszámolója alapján. A követelmények alapján tisztaság és higiénia kell legyen a szálloda egész területén. Azt is írják, hogy biztonságos és használatra alkalmas állapotú berendezések szükségesek. Ebbe aligha fér bele a penész, a dohszag, a rovarok jelenléte, a koszos szőnyeg, a törött erkélyüveg, a málló vakolat, a leszakadó ágy, a rothadó parketta.

A kormányrendeletből következik, hogy sem rovarok, sem semmilyen, a vendégek egészségét veszélyeztető állapot még egy minősítéssel nem rendelkező szállodában sem fordulhat elő vagy tartható fenn

– erősítette meg lapunknak Sárvári-Deák Zsófia.

Az elvárások között szerepel egyébként a szállodai weblap is, aktuális információkkal, hiteles fotókkal és vendégtájékoztatásra alkalmas tartalommal. A Club Aliga honlapján azonban csak annyit közöl, hogy idén telt házasak, foglalni majd csak jövőre lehet. Az Erzsébet-program honlapján található fotók pedig finoman szólva sem tükrözik a valóságot.

Változtattak időközben

Egyik olvasónk pár napja jött vissza a Club Aligában töltött nagycsaládos nyaralásról. A korábbi cikkek és vélemények alapján tartott a helytől, de kellemesen csalódott. A szállás szerinte is elég retró, és vannak lezárt épületek, de az ő szobáik, a fürdőszoba és a WC tiszták voltak. Az étellel, a választékkal, az éttermi kiszolgálással meg voltak elégedve, segítőkész volt a személyzet. Összegzése szerint a 20 ezer forintos önrész befizetését nézve teljesen rendben volt a nyaralás.

Kiemelt kép: Olvasói fotó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik