Gazdaság

Babaváró: ilyen trükkökkel zárják ki a jobban rászorultakat

Naponta mintegy kétezren intéznek ügyet a családvédelmi akciótervhez kapcsolódóan a kormányablakokban és járási hivatalokban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a hétvége előtt az MTI-vel. Novák Katalin arról is beszélt, hogy a bankok visszajelzése alapján a legtöbben a babaváró támogatás maximális összegét igénylik.

Az Azénpénzem.hu szerint az első adatok, a gyorsaság és az összeg (maximum) alapján nyilvánvalónak tűnik, hogy – alighanem az eredeti célnak megfelelően – a magasabb jövedelműeknél landol inkább a támogatás. Azoknak, akiket nyilvánvalóan az sem rázna meg, ha baba híján egyben és azonnal le kellene tenniük 2,1 millió forintot.

A jobban rászorultakat pedig különböző trükkökkel zárják ki a lehetőségből.

Mire gondoljunk? Akinek volt korábban hitele, és a törlesztéssel problémája, az például nehézségbe ütközhet. Mert bár a volt KHR-listások (ha kifizették a tartozásukat) felvehetnek babavárót, de ha valamilyen kedvezményt kaptak a problémás hitel lezáráshoz a banktól, nos ők úgy tűnik, nem fogják megkapni a kamatmentes szabadfelhasználású babavárót. Nem mindenkinek mehet a hitelkiváltás sem. És úgy általában sok múlhat a bankokon.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik