Gazdaság

10 dolog, amit rosszul tudhat a Babaváró hitelről

Az elmúlt hónapokban komoly érdeklődés övezte az „ingyen” pénznek is tekinthető Babaváró támogatást. A konstrukció igénylésének feltételei többször megváltoztak, átalakultak, emiatt sokan lehetnek, akik nincsenek tisztában a kritériumokkal. A Bankmonitor tiszta vizet öntött a pohárba, hogy eloszlassa az esetleges félreértéseket.

Íme 10 pontban azok a kérdések, amelyeknél lehet bizonytalanság:

1. A kismamáknak nem kell sietniük az igényléssel.

A Babaváró hitelt csak július 1-jét követően lehet beadni a bankokhoz, a kamatmentesség és a törlesztés felfüggesztése szempontjából pedig az igényléskor már megszületett gyermekek nem számítanak. Ezért sok július elejére kiírt kismama aggódott, vajon el tudják-e intézni a támogatás igénylését még a szülést megelőzően. A Magyar Közlönyben megjelent változtatások értelmében megnyugodhat minden gyermeket váró fiatal pár. Amennyiben július 1. és július 31. között születik gyermekük, és a Babaváró hitelt július 31-ig megigényelik, akkor járni fog nekik a kamattámogatás, valamint a hároméves törlesztési moratórium.

2. A gyermeknek az igénylést követően kell születnie.

Július 31-et követően még mindig fennállhat annak az esélye, hogy gyermekünk a szerződés aláírását megelőzően születik meg. Ezt a problémát is megoldották a csütörtöki módosításokkal, ugyanis már akkor jogosultak lehetünk a támogatásokra, ha babánk az igénylést követően születik, függetlenül attól, hogy mikor kötjük meg ténylegesen a szerződést.

3. A Babaváró támogatás 75 százaléka fogadható el önerőként.

A lakásvásárlás előtt állókat érdekelheti ez a kérdés, hiszen nem mindegy, hogy az önerőnket teljes egészében helyettesíthetjük-e a Babaváróval. Eddig sokféle választ kaphattunk ezzel kapcsolatban, ám mostanra megszületett az iránymutatás: a Babaváró hitel 75 százalékát támogatásként, míg 25 százalékát hitelként kell figyelembe venni abban az esetben, ha ingatlanvásárlásra kérnénk a kölcsönt és szeretnénk mellé lakáshitelt is igényelni. Ez a szabály követendő akkor is, ha a Babaváró hitel szerződéskötését követően 90 napon belül igényelnénk meg lakáshitelünket.

4. Nem automatikus a törlesztőrészlet szüneteltetése.

Az első és második gyermekünk születésekor kérhetjük 3 évre a törlesztőrészletünk szüneteltetését, ezen időszak alatt semmit se kell fizetnünk a Babaváró hitelre. Fontos azonban, hogy ez nem automatikus, mindenképp be kell adnunk erre vonatkozó kérelmünket a bankhoz.

5. A szüneteltetés alatt a kezességvállalási díjat se kell fizetnünk.

Sokáig úgy tűnt, hogy a szüneteltetés csak a tőkefizetés alól ad mentességet, viszont a kezességvállalás díját fizetnünk kell ezen időszak alatt is. A helyzet végül kedvezőbb lett: semmit sem kell fizetnünk a szüneteltetés 3 éve alatt.

6. A szüneteltetéshez a második gyermeknek nem kell a futamidő első 5 évében megszületnie.

Először úgy tudtuk, a második gyermeknek a futamidő első 5 évében kell megszületnie ahhoz, hogy kérhető legyen a törlesztés szüneteltetése. Jó hír, hogy végül nincs ilyen megkötés: a második gyermek a futamidő alatt bármikor megszülethet, és kérhető rá a törlesztőrészlet szüneteltetése. Azaz a kérelmünk beadását követően a hitel törlesztőrészleteit 3 éven keresztül nem kell fizetnünk.

7. Hitelkiváltásra is igényelhető a Babaváró.

Több helyen olvashattuk, hogy ebből a kölcsönből nem törleszthetjük elő meglévő hiteleinket. Ez azonban nem igaz, a Babaváró támogatás szabad célú, így a kapott pénzösszegből akár előtörleszthetjük más kölcsönünket is. Sőt, van olyan pénzintézet, ahol kifejezetten kiváltásra is megigényelhető a kölcsön. Ez azért előnyös, mert a kiváltandó hitelek törlesztőjével már nem kell a banknak számolnia a jövedelem terhelhetőségének vizsgálatakor, így ugyanaz a jövedelem magasabb hitelösszegre lehet elégséges.

8. Ha elválunk a gyermek megszületését követően, akkor elveszítjük a kamatmentességet.

Ez igaz, válás esetén a hitelt a továbbiakban normál, piaci kamatokkal kell tovább fizetnünk, sőt az eddig kapott támogatást is vissza kell fizetnünk. Ha a futamidő első 5 évében már született gyermekünk, akkor a korábbi támogatás visszafizetése alól mentesülhetünk, de a továbbiakban a hitelünk már nem lesz kamatmentes.

9. Ha elutasítják a kérelmünk, akkor azt már nem adhatjuk be más bankhoz.

A Babaváró hitel valóban csak egyszer igényelhető, emiatt alaposan meg kell gondolnunk, hogy hol és mekkora összeget szeretnénk felvenni. Viszont sokan félreértik ezt a kitételt és azt gondolják, ha egyszer elutasítják a kérelmüket, akkor már nem kaphatnak támogatást. Ez nem igaz, az esetleges elutasítást követően újra beadható az igény, akár más bankhoz is, ám ha felvettünk már valahol egy kisebb összeget, akkor a 10 millió forintból fennmaradó részt a későbbiekben már nem kaphatjuk meg.

10. Elfogadható a külföldi TB-jogviszony

Ez az egyik legérdekesebb kérdés, amiben még nincs egységes álláspont. Ugyanakkor van olyan bank, amely jelen állás szerint elfogadja a külföldi társadalombiztosítási jogviszonyt akár az utolsó 180 napon belüli időszakra is. Így a külföldről hazaköltöző párok is igénybe vehetik a támogatást, ha okosan választanak.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik