Gazdaság

Tízből háromszor pénztáros nélküli kasszánál fizetünk

Egyre több üzletláncnál fizethetünk önkiszolgáló pénztárnál, a tapasztalatok szerint a vevők kedvelik a „csináld magad” kasszát, ahol van, ott már a vásárlások harmadát fizetik ezeknél. A boltok azt mondják, alapvetően megbíznak a vásárlókban, abban, hogy tényleg mindent kifizetünk, de azért résen vannak és beépítettek jó pár biztosítékot.

A Tesco tíz éve lépett, a Lidl és a Praktiker még gondolkodik

Az önkiszolgáló kasszákkal felszerelt négy üzletlánc közül a Tesco tíz éve indította el Közép-Európában önkiszolgáló pénztárait, és mára az áruházak mintegy kétharmadában használják ezeket. A Spar több mint ötven üzletében van önkiszolgáló kassza, a szupermarketekben általában három-négy, a hipermarketekben hat önkiszolgáló kasszánál fizethetnek a vevők. Mint körkérdésünkből kiderült, egyedül az IKEA-ban van minden üzletben önkiszolgáló kassza, összesen 55, ebből 21-21 az Örs vezér téri és a soroksári, 13 a budaörsi áruházban.

A svédek további bővítést nem terveznek, inkább az online vásárlásra fókuszálnak, a Sparnál azonban egyre újabb kasszákat szerelnek fel, és a CBA is a fejlesztés időszakát éli. Utóbbinál még viszonylag újdonságnak számít a lehetőség, hiszen az első önkiszolgáló pénztárat a múlt év második felében helyezték üzembe. S bár mind a négy lánc azt válaszolta kérdésünkre, hogy a vásárlók kedvelik a lehetőséget, az önkiszolgáló kassza mindnyájuknál csak kiegészítő fizetési lehetőség a hagyományos kasszák mellett.

Nem kizárt, hogy hamarosan más láncok is csatlakoznak a négyeshez, ugyanis a Lidlekben és a Praktikerekben még nincs pénztáros nélküli kassza, de már vizsgálják a bevezetés lehetőségét.

A vásárlások harmadát rendezzük már pénztáros nélkül

Hogy mennyit spórolnak a láncok az önkiszolgáló kasszákon és hány milliárd forint folyik át rajtuk, azt nem árulták el. A Tescótól annyit tudtunk meg, hogy vásárlóik mintegy fele fizet rendszeresen az önkiszolgáló kasszáknál.

Nem mindenhol lehet készpénzzel fizetni a pénztáros nélküli kasszáknál

Egyedül az IKEA jelezte, hogy náluk csak kártyával lehet kiegyenlíteni az áruk ellenértékét az önkiszolgáló kasszáknál. A CBA bankkártyát és készpénzt említett, a Sparnál ezen kívül a SuperShop kártyát és a lánc ajándékkártyáját és az Erzsébet-utalványokat is lehet használni. A Tescókban a készpénzen, bankkártyán utalványon kívül kuponnal és üvegblokkal is lehet fizetni.

A CBA-kban és a Sparokban üzletenként eltérő, hogy a vásárlások hány százaléka zajlik pénztáros nélkül. A Sparban ahol van önkiszolgáló kassza, ott átlagban a vásárlók 35 százaléka fizet ezeknél. Náluk az önkiszolgáló kasszákat elsősorban a fiatal és középkorú vásárlói réteg használja, de az idősebbek is egyre nyitottabbak rá.

Az IKEA azt írta, tavaly a vásárlások 31 százalékát bonyolították náluk az önkiszolgáló kasszáknál. A legváltozatosabb árkategóriákban fizetnek a vevők önállóan, általában magabiztosan használják a rendszert, a visszatérő vásárlók az átlagnál is bátrabban. Azt tapasztalták, hogy a nagy összegű vásárlásoknál (például konyhaberendezés) inkább a pénztárosokat választják személyes kapcsolat, információkérés miatt.

Nem feltételezik, hogy lopunk, de azért résen vannak

Az önkiszolgáló kassza egyfajta bizalmi szolgáltatás, a kereskedők feltételezik, hogy a vevők becsületesen kifizetik, amit kivisznek az üzletből. De rászolgáltak-e a vásárlók erre a bizalomra?

A Spar eddigi tapasztalatai szerint kimutathatóan nem nőtt a lopások száma azokban az üzletekben, ahol önkiszolgáló kasszákat működtetnek. Visszaélések azért előfordulnak, és ezeket felügyelő, segítő személyzet biztosításával igyekeznek elkerülni.

Az IKEA-kban kamerák, biztonsági őrök is vannak a kasszáknál, így állandó az ellenőrzés. Ha a biztonságiak látnak valami figyelemreméltót a kamerán, átnézik a vásárló blokkját, ám szúrópróbaszerűen is odaléphetnek a távozó vásárlóhoz, hogy ellenőrizzék. Amennyiben van eltérés a blokk és kiválasztott cikkek között, kamerás ellenőrzés következik, és hatósági intézkedést is alkalmazhatnak, de ez nem jellemző. Nincs kimutatásuk arról, hogy kevesebb vagy több-e a visszaélés az önkiszolgáló kasszáknál.

A Tesco azt írta, számos beépített védelmi ponttal igyekszik kiszűrni a hibás vásárlásokat, illetve a nemfizetéseket. Mi például tapasztaltuk, hogy már a fizetés előtt előírhatja a pénztárgép a szúrópróbaszerű ellenőrzést, amit el is végez egy munkatárs. Állításuk szerint az új eszközök bevezetésével nem csökkent a biztonság.

A munkaerőhiány is mellette szól

Az önkiszolgáló kasszák bevezetésének indokaként az IKEA a vásárlók kényelmét említette első helyen. A Spar azt is, hogy a felszabaduló munkaórákat egyéb értékesítési folyamatokban tudják hasznosítani. Enyhül valamelyest a munkaerőhiány, meglévő dolgozóik nem annyira leterheltek, és nem utolsó sorban csökkenhet a várakozási idő a kasszáknál. Ugyanakkor az önkiszolgáló kasszák nem teljesen „önjárók”, időnként elkél egy kis segítség a vevőknek, ezért is van, hogy a boltláncok állítanak melléjük dolgozókat. Az IKEA-ban négy kassza mellett forgalomtól függően egy-két dolgozó segít, például a termékek beolvasásánál, a fizetésnél vagy az áfásszámlaigénynél. A Sparban általában egy dolgozót osztanak be és a Tescókban is mindig látni ezen a részen egy-két alkalmazottat.  A CBA hangsúlyozta, az önkiszolgáló kasszák miatt nem csökkentették a dolgozók számát.

A Tesco az előnyök között a felgyorsult életet és a vásárlói igényeket is megemlítette. A lehetőség megkönnyítheti a bevásárlást, növelheti a vásárlói élményt, de a dolgozók válláról is terhet vesz le, hatékonyabbá vált a munkaszervezés, kisebb lett a vásárlói térből elvett hely is. A legnagyobb kiskereskedelmi láncnál egyébként négy éve elérhető a Scan&Shop szolgáltatás és a mobilapplikáció is: a vásárlók szkenner segítségével olvashatják le a termékek vonalkódjait, amelyeket azonnal a bevásárlótáskába tehetnek. Így nyomon tudják követni a költést, az esetleges megtakarítást, a pénztáraknál pedig már csak a végösszeget kell kifizetniük. Tapasztalatuk szerint az átlagos 4-5 perc helyett így akár 35 másodperc alatt is kifizethető a bevásárlás. A kis-közepes kosarakhoz az önkiszolgáló pénztárt javasolják, a nagy bevásárlásokhoz a Scan&Shopot, míg az apróságokhoz a mobil applikációt.

A CBA főként azokban az áruházaiban tartja hasznosnak az önkiszolgáló kasszákat, ahol alacsonyabb kosárértékek és nagy vevőszámok jellemzőek, illetve a nagyobb alapterületű üzletekben. Az adott üzletek áteresztőképessége nagy mértékben megnövekedett – emelték ki.

Az Aldi szerint más a diszkontfilozófia

Bár az eddigiekből úgy tűnhet, egyfajta „kötelező” kellék lehet az önkiszolgáló kassza, azért nem minden lánc tervezi a bevezetést. A dm például a személyes kommunikáció fontosságával indokolta nemleges döntését. A pénztár náluk ilyen szempontból stratégiai pont, a vevők ott kapnak információt például a legfontosabb aktualitásokról. Viszont 2019 tavaszától vevőkijelzőket helyeztek ki, amelyeken a törzsvásárlók saját maguk válthatják be pontjaikat.

Az Aldi szintén nem tervez az önkiszolgáló kasszákkal, a diszkont filozófiára hivatkozva. Ők úgy látják, kasszáiknál gyors és hatékony munka folyik, vásárlóik nem töltenek sok időt a fizetéssel, és ez így összességében jó ügyfélélmény.

Sorbanállás az önkiszolgálásért

Olvasónk felháborodott levélben osztotta meg velünk tapasztalatát arról, hogyan növelte a Tesco a vásárlói élményt a mosonmagyaróvári hipermarketben. Beszámolója szerint azért választotta ezt a bevásárlóturizmus miatt egyébként nagy forgalmú Tescót, mert a környék összes lánca közül a legtovább, este tízig tart nyitva és széles az áruválasztéka, most is egy akciós hintaágyért tért be szombaton este kilenc körül. Nem sokan voltak az eladótérben, ehhez képest meglepően hosszú sort látott a kasszánál. Kiderült, hogy mindössze egy hagyományos pénztár üzemelt, ahhoz pedig három sorból érkeztek az emberek, így 15 perc alatt egy tapodtat se haladt előre olvasónk. Ezért, és mert kérdésére azt a választ kapta, hogy csak egy ember van, nem várható másik pénztár megnyitása, átállt a másik sorba, amelyik az önkiszolgáló kasszákhoz kígyózott. Itt tíz percen belül ugyan sorra került, el is jutott a bankkártyás fizetésig, már a pinkódját is bepötyögte, ám a finisben lefagyott a gép. Annyira, hogy a vásárlóknak segítő Tesco-alkalmazott sem tudta megoldani a problémát, kivárhatott újabb néhány percet, hogy felszabaduljon egy másik terminál, és kezdhette elölről a procedúrát. A jótállás érvényesítéséhez újabb tíz-tizenöt percet kellett várnia, mert a pultnál nem volt senki, hiába nyomta a csengőt. A hintaágy amúgy bevált, de olvasónk sajnálja azt a közel egy órát, amit kénytelen volt az üzletben tölteni, pedig az állítólag gyorsabb önkiszolgálással is megpróbálkozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik