Gazdaság

Hiába kért rögvest jogvédelmet Bige László, a műtrágyakirály kérelmét eddig csak tologatták

Gyors döntésre hiába számított Bige László, a bíróság még csak a napokban kezdett el foglalkozni a műtrágyakirály szolnoki gyárának leállítása ügyével – derül ki a Debreceni Törvényszék közleményéből. Csak június 24.-étől ketyeg a 15 napos határidő, amin belül dönteni kell az azonnali jogvédelemről, és további tárgyalások tárgya, jogszerű/indokolt volt-e a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozata, amellyel azonnali hatállyal megtiltotta a Bige Holding Kft. szolnoki (mint felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó) üzemben a korábban engedélyezett veszélyes tevékenység folytatását.

Mint Bige László, Magyarország ötödik legvagyonosabb vállalkozója bejelentette, minden jogi eszközt bevet az ügyben, amiről úgy nyilatkozott, hogy bosszúhadjárat folyik ellene, oligarchikus maffiatámadásról beszélt.

Bige: Ez oligarchikus maffiatámadás
Még tíz napig nem zár be a szolnoki üzem, mert a milliárdos bírósághoz fordult.

Mint a debreceni törvényszék közleményéből kiderül, a Bige Holding Kft. a döntéssel szemben kereseti kérelmet terjesztett elő, és ezt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz elektronikus úton június 12-én juttatta el.

A katasztrófavédelem  a Bige Holding kérelmét a hatósági eljárás iratanyaga kíséretében 12 nappal később, június 24-én továbbította a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz.

A Bige Holding a veszélyes tevékenység folytatását azonnali hatállyal megtiltó határozatot több okból jogsértőnek találja és ezért

  • elsődlegesen annak megsemmisítését kezdeményezte,
  • azonnali jogvédelmet,
  • továbbá a határozat végrehajtásának halasztó hatálya elrendelését kérte.

Az azonnali jogvédelem a közigazgatás esetleges jogsértő intézkedésével szemben vehető igénybe a jogerős ítélet meghozatala előtt, megelőzendő azt a helyzetet, hogy például az ítélet meghozatalának időpontjára visszafordíthatatlan helyzet álljon elő.

A közlemény szerint a bíróság az ügyben 3 hivatásos bíróból álló tanácsban jár el. Az azonnali jogvédelem iránti kérelemről a bíróságnak a keresetlevél beérkeztétől számított 15 napon belül kell döntenie. A határidő azonban, mint megtudtuk, a kérelem bíróságra történő beérkezésétől, azaz 24.-étől számítandó. Az azonnali jogvédelem iránti kérelmet elbíráló döntés független a határozat jogszerűsége értékelésétől, a kereseti kérelem megalapozottságáról az ügy érdemében a bíróság a tárgyalás eredményétől függően dönt.

Kiemelt kép: Balázs Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik