Gazdaság

Matolcsy Ádám körei pont jókor dobbantottak az NHB-tól

Másfél tucat cég ugyanazon a napon váltott bankot.

17 olyan, jórészt Matolcsy Ádámhoz köthető céget talált a HVG, amelyek hetekkel azelőtt elvitték számláikat az NHB Banktól, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank korlátozásokat rendelt el. Szinte mindegyik cég ugyanazon a napon és ugyanannál a pénzintézetnél nyitott új számlákat.

Az NHB-ról a jegybank tavaly december 18-án állapította meg, hogy likviditási válságba került, miután az év novemberében és decemberében összesen 12,5 milliárd forint betétet fizetett ki ügyfeleinek. az MNB előbb korlátozó intézkedéseket vezetett be, majd március közepén visszavonta a bank tevékenységi engedélyét, és elrendelte a végelszámolást.

Matolcsy György két fiának, Máténak és Ádámnak három cége nyitott számlát a Gránit Banknál december 6-án. Száraz István cégei és érdekeltségei közül ugyanezen a napon szintén három ment át a Gránithoz. Matolcsy Ádám volt cégénél, a New Wave-nél vezette a televíziós üzletágat Somlai Bálint Fülöp, akinek négy ingatlanos cége ment át szintén december 6-án az NHB-tól a Gránithoz. Pintér Máté Tibort és feleségét, Pintér-Farkas Tímeát említi még a lap, mint akik jó viszonyt ápolnak Matolcsy Ádámmal és Száraz Istvánnal: az ő körükből öt cég ment át.

Több érintett cégvezető azzal magyarázta a váltást, hogy elégedetlenek voltak az NHB által nyújtott szolgáltatás minőségével. (Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik