Gazdaság

Nem vizsgálja a rendőrség, hogy kiszivárogtatták az NHB Bank csődjét

A rendőrség nem tartotta kivizsgálásra érdemesnek azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeletének egyik munkatársa az NHB Bank (MNB) végelszámolásának elrendelése előtt tájékoztatta egyik ismerősét arról, hogy be fog csődölni a bank és vegye ki azonnal a pénzét – írja az Index egy elutasított feljelentés alapján. Holott a kiszivárogtatás bűncselekménynek, bennfentes információval való visszaélésnek minősül, és ha hivatalos személyként követik el, 5 év szabadságvesztéssel büntethető.

A Szemerey Tamás, vagyis Matolcsy György MNB-elnök unokatestvérének érdekeltségében álló NHB Bank tevékenységi engedélyének visszavonásáról március 14-én késő délután adott ki közleményt a jegybank. Az Index egyik olvasója aznap délelőtt, tehát a végelszámolás hivatalos elrendelése napján kapott egy Viber-üzenetet az egyik ismerősétől, hogy „Ha van valamid az NHB-ban vedd ki most! Azonnal!” Az olvasónak nem volt pénze az NHB-ban, korábban munkaügy miatt járt a banknál.

Az olvasó feljelentést tett a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán, amely bekérte a bizonyítékokat, személyesen meghallgatta a feljelentőt, majd április 30-án elutasította a feljelentést. Ezt azzal indokolták, hogy

  • a feljelentőnek nem volt pénze az NHB-ban, ezért a cselekmény nem volt alkalmas sem károkozásra, sem előnyszerzésre
  • a megelőző napokban már jelentek meg hírek az NHB működési engedélyének esetleges bevonásáról.

A feljelentő közölte az Indexszel, panaszt nyújt be a rendőrségen. Szerinte attól, hogy neki nem volt pénze a bankban, még nyugodtan továbbadhatta volna az információt annak, akit érint, illetve az, hogy bajban van az MNB, nem egyenlő a bankcsőddel, annak hivatalos közlési módja az MNB-határozat és nem a különféle újságcikkek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik