Gazdaság

Törvénymódosítással garantálnák a nyugdíjasok szociális üdültetését

A Napi.hu szúrta ki, mi is írtuk, hogy a kormány beszántaná a nyugdíjasok szociális üdültetését az Erzsébet-programon belül, ami a költségvetési törvény tervezetéből olvasható ki. Arról is hírt adtunk, hogy az az Országos Nyugdíjas Parlament sorron kívüli nyugdíjemeléssel kompenzáltatná a rászoruló nyugdíjasokat, ha már üdülés nem lesz. Közben az MTI-ben közölte a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA), hogy nem szűnik meg a nagycsaládosoknak, a nyugdíjasoknak és a fogyatékossággal élőknek szóló lehetőség, és hogy a 2020-as Erzsébet-program kiírásaira 2019. szeptember 15-től lehet pályázni. Csakhogy a költségvetési tervezetben továbbra sincs annak nyoma, hogy maradna a lehetőség.

A szocialisták ezt kívánják orvosolni, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy a kormány meg akarja szüntetni a szociális üdültetés lehetőségét – derül ki abból a módosító javaslatból, amit Korózs Lajos (MSZP) képviselő nyújtott be a Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett költségvetési salátatörvényhez, írta a Napi.hu. Az ellenzéki politikus szerint a benyújtott törvényjavaslat alapján ugyanis nem tudnak másra következtetni, hiszen kiveszik a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkeztetése marad benne.

Hiába cáfolja az MNÜA, illetve a tárca, hogy ez nem így lesz, csak a források miatt módosítják a törvényt, akkor is az előttünk fekvő javaslat szerint a szociálisan rászorulókat nem érinti a jövőben az Erzsébet-program rendszere

–  írják az módosító javaslat indoklásában.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik