Gazdaság

Megint kölcsön kell adjanak a nyugdíjasok az államnak

A költségvetési törvény tervezete szerint jövő januárban 2,8 százalékos lesz a várható nyugdíjemelés, a 2020-ra becsült infláció alapján. Ha ennél magasabb lenne a következő évben az infláció, akkor jövőre megint a nyugdíjasok hiteleznek az államnak, legalább 2020. novemberig, írja a nyugdíjguru.hu-n Farkas András nyugdíjszakértő.

Ennek oka, hogy 2012-től a nyugdíjakat minden év januárjában annyival kell emelni, amekkora árnövekedéssel tervez a központi költségvetésről szóló törvény. A 2,8 százalékot úgy lőtték be jövőre, hogy mostanában éppen 3,9 százalék körüli az infláció. De ez az érték persze időközben lejjebb is mehet, mint ahogy a szakértők is 3,3-3,4 százalékot jeleznek előre az idei évre, utána meg 3 százalék alattit.

Ha mégsem csökkenne vissza 2,8 százalékra jövőre az infláció (és a Parlament nem módosítja a költségvetési törvény ezen előrejelzését), akkor ebből könyörtelenül következne, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke 2020-ban az infláció késedelmes követése miatt ideiglenesen romlana, írja a nyugdíjguru.  Ebben az esetben legalább jövő novemberig, vagyis 2020. januárjától 11 hónapon át megint a nyugdíjasok fogják hitelezni a magyar államot az előre becsült és a tényleges infláció mértékének különbözetéig, miközben sokszor fogják hallani, milyen gondosan ügyelnek a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzésére.

Ahogy már megtörtént 2017-ben is, amikor novemberig hitelezni kényszerültek a nyugdíjasok az államnak, hogy aztán egy összegben megkapják a 0,8 százalékos kompenzációt.

Az idei évben 2,7 százalékos nyugdíjemelés volt januártól, szóval az eddigi inflációs mutatók alapján a nyugdíjasok most is éppen hiteleznek az államnak. 

Egy más rendszerben sokkal több is lehetne a nyugdíjemelés:

Nyugdíjemelés: 2,8 helyett 7%-os is lehetne
Igazságtalan a mostani rendszer, a visszatérés a svájci indexáláshoz nagy segítséget jelentene az időseknek.

Kiemelt kép:  MTI / Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik