Gazdaság

A kormány beszántja a nyugdíjasok szociális üdültetési programját

Kimaradhatnak a nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők 2020-tól az Erzsébet-programból – figyelt fel a kormány tervére a Napi.hu a Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott költségvetési salátatörvényben.

Kiemelték az indoklásban olvasható részt, amely így szól:

A javaslat alapján az Erzsébet-program keretében közfeladatként a jövőben kifejezetten az ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők kerülnek ellátásra.

Csak annyi a változás egyébként a jelenleg érvényben lévő szöveghez képest, hogy  kivették a „szociálisan rászoruló” kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkezése maradna a jogszabályban.

Mint a portál írta, a szigorítás nagyon sok embert érinthet: tavaly ugyanis 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő tudott szociálisan üdülni. A nyugdíjasok tavaly november 30-ig foglalhattak szállást a 2019-es év üdülési turnusokra. Az elnyert üdülési támogatást legkésőbb 2020. március 31-ig használhatják fel.

Mint ismert, az idei évtől már nem bocsátottak ki újabb utalványt, a korábbiakat még az év végéig lehet beváltani. A cikkben arra is kitérnek, hogy az állami forgalmazó cég mérlege szerint 2018-ban gigantikus méretű veszteséget könyvelt el. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. tavaly 5 milliárd forint veszteséggel zárt, miközben 2017-ben még 1,7 milliárd forintot keresett az Erzsébet-utalványokon.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Balázs Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik