Gazdaság

Soros kéri, hogy adóztassák meg

Amerikai milliárdosok nyílt levélben álltak ki a vagyonadó mellett – de csak annyira, hogy ne fájjon nagyon.

Soros György nyílt levélben javasolja több más milliárdos üzletemberrel együtt, hogy vessenek ki vagyonadót a legtehetősebb amerikaiakra – írja a Forbes.

Felhívásukban, amit a 2020-as elnökválasztáson induló jelölteknek címeznek, azt írják: ha az 50 millió dollár feletti vagyonokra dolláronként két cent, az 1 milliárd dollár feletti vagyonokra pedig még egy cent adót vetnének ki, az tíz év alatt hárombillió dollár adóbevételt eredményezne, amit a klímaválság elleni küzdelemre, a gazdaság és az egészségügy fejlesztésére, a demokratikus szabadságjogok erősítésére és egyenlő lehetőségek teremtésére lehetne fordítani.

Azt írják, „Amerikának erkölcsi, etikai és gazdasági felelőssége, hogy jobban megadóztassák a vagyonunkat”. Azt is megemlítik, hogy az amerikai középosztálybeliek milliói fizetnek már vagyonadót ingatlanadó formájában, amit a legfontosabb vagyonukra, az otthonaikra vetnek ki. Állításuk szerint a levéllel egyetlen jelölt mellett sem állnak ki, de megnevezik Elizabeth Warrent, Pete Buttigieget és Beto O’Rourke-ot is, akik támogatják a vagyonadó elképzelését.

Nem említik azonban Bernie Sanderst, aki a múltban azt szorgalmazta, hogy a 3,5 millió dollár feletti örökösödésre akár 77 százaléknyi adót vessenek ki. Nem elképzelhetetlen, hogy innen fúj a szél: a milliárdosok inkább elébe mennek egy 1-2 százalékos javaslattal annak, hogy egy esetleges baloldali fordulat esetén fájdalmasabb intézkedésekkel kelljen szembenézniük. (Fotó: Europress – GEORG HOCHMUTH / APA / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik