Gazdaság

Az IMF még jobban megadóztatná a gazdagokat

IMF_logo(1)(960x640).jpg (Array)
IMF_logo(1)(960x640).jpg (Array)

Egykulcsos adók helyett sávos személyi jövedelemadót javasol az országoknak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – írta az Index. Októberi elemzésükben a túlzó egyenlőtlenség visszaszorítását vizsgálták, ami alapján három ajánlást fogalmaztak meg az országoknak:

  • a progresszívebb adórendszert
  • több erőforrást és figyelmet az oktatásra,
  • illetve az egészségügyre.

Bár nincsenek általános receptek az egyenlőtlenség növekedése ellen, az IMF szerint egyáltalán nem fogja vissza növekedést, ha a leggazdagabbak arányosan többet adóznak a legszegényebbeknél. Szerintük egyes fejlett országoknál még meg is lehetne növelni a leggazdagabbakra vonatkozó adókulcsot, és még valamilyen vagyonadón (pl. ingatlanadó) is érdemes lehet sok országnak elgondolkoznia.

Fizessenek a gazdagok! De kik ők? És miért kell erről beszélni?
Kik a gazdagok, miért és hogyan kellene őket jobban megadóztatni, csökkenhet-e ettől az egyenlőtlenség, többek között ezeket a kérdéseket feszegették szakértők egy beszélgetésen.

Beszédes adat, hogy az OECD országoknál a leggazdagabbikra vonatkozó átlagos szja-szint a 1981-es 62 százalékról 2015-re szinte a felére 35 százalékra esett vissza. Miközben a leggazdagabbak tudnak jellemzően a legügyesebben élni a különböző adókedvezmények maximális kihasználásával is. Nem is azért, mert feltétlenül olyan okosak a számvitelben, hanem mert meg tudnak fizetni ügyes könyvelőket, írta a lap.

A szervezet szerint a szegények tartós felemelkedését a fejlett országokban oktatással és egészségüggyel lehet elérni. Ráadásul épp Magyarországgal példálóznak annak kiemelésével, hogy nálunk egy felsőfokú végzettségű férfi átlagosan 14 évvel él tovább, mint egy felsőfokú végzettség nélküli. Olaszországban ez a különbség egyébként 4 év.

(Index)

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik