Gazdaság

Abcúg: Az nem segít, ha csak a legszegényebbeknek utalnak ki komfort nélküli lukakat

szegenyseg(bfa9a48a-e975-4d0c-a26f-f0905e67e362)(210x140).jpg (szegénység, gyerek szegénység, éhezés, lakhatás, megélhetési problémák, szegény)
szegenyseg(bfa9a48a-e975-4d0c-a26f-f0905e67e362)(210x140).jpg (szegénység, gyerek szegénység, éhezés, lakhatás, megélhetési problémák, szegény)
Egy Ausztriából indult európai állampolgári kezdeményezés szervezői szerint az Európai Uniónak igenis lennének eszközei, hogy segítsen legyőzni az európai városokban a lakhatási válságot.

A „Lakhatást mindenkinek” kampányt elindító Karin Zauner-Lohmeyer az Abcúgnak azt mondta, az EU nagyon konkrét lépésekkel tudná ösztönözni, segíteni a tagállamokat és a megfizethető lakások hiányával leginkább küzdő városokat, hogy szerepet vállaljanak ennek a hiánynak a mérséklésében.

Például azzal, hogy segít nekik pénzhez jutni a saját, szociális lakáscélú befektetéseikhez, vagy uniós szintű ösztönzőkkel járul hozzá, hogy a rövidtávú, turizmussal összefüggő lakáskiadás ne legyen vonzóbb, mint a hosszútávú bérbeadás az ingatlantulajdonosok számára. Magyarországon is elindult az aláírásgyűjtés, amivel európai uniós szerepvállalást követelnek a szinte minden uniós országban érzékelhető lakhatási krízis kezelésére.

Karin Zauner-Lohmeyer a városi lakásügynökségnél dolgozik Bécsben, és ott az európai ügyekért felelős. Ebben a szerepkörben volt lehetősége Európa-szerte utazni, konferenciákon vett részt, és beszélt rengeteg, más városokban hasonló területen dolgozó kollégával, civil szervezetek munkatársaival. Ezáltal felismerte, hogy valami nagyon nem stimmel a lakhatási rendszerekkel. Egész Európában. A lakhatás túl drága, és óriási hiány van megfizethető árú lakásokból Európa szinte minden nagyvárosában. Budapesten is.

Ezért döntött úgy, hogy elindítja az állampolgári kezdeményezést. Válaszok kellenek erre a problémára, jobb európai uniós szabályozásra van szükség ahhoz, hogy az európai embereknek könnyebb legyen megfizethető lakhatáshoz jutni. Ehhez elsősorban több közösségi és szociális alapon épülő lakásra, és állami szerepvállalásra van szükség. A szabad piac ugyanis szerinte sosem fogja széles társadalmi rétegek számára biztosítani a megfizethető lakhatást.

Van egy ötpontos követelésük is. Szeretnék, hogy az EU biztosítsa a szociális és megfizethető lakhatáshoz való könnyebb hozzáférést, ha a szociális lakásszektorba való állami/önkormányzati befektetésre ne vonatkozzanak a maastrichti követelmények, hogy javítsanak a lakhatásra költhető EU-s források hozzáférhetőségén. Követelik a rövidtávú lakáskiadást, egészen pontosan a turizmussal összekapcsolódó Airbnb valamiféle szabályozását az Európai Unió szintjén. Az adózási szabályok megváltoztatásával lehetne ezen fordítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik