Gazdaság

Húsz adófajta tűnhet el hamarosan

A 2022-ig tartó kormányzati időszak végéig legalább harmadával csökkenhet az adók száma – mondta Izer Norbert adóügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek. Tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajtát tartottak számon idehaza, közülük néhány év alatt nagyjából húsz tűnhet el.

Az államtitkár közölte: öt adófajtát már kivezetett a kormányzat. A magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadót már 2018-ban sem kellett megfizetni, 2019. január elsejétől pedig megszűnt a hitelintézeti különadó és a kulturális adó, miközben a baleseti adó a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvadt be, sorolta.

Mint a gazdaságfejlesztési tervből már tudni lehet, jövőre további négy adónem szűnik meg. Egy teherré olvad össze a tízszázalékos nyugdíjjárulék, a négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék, a háromszázalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a másfél százalékos munkaerőpiaci járulék. Az államtitkár hangsúlyozta, ez nemcsak adminisztrációs könnyebbséget jelenthet a cégeknek, hanem költségcsökkentést is, hiszen nem több különböző számlára kell utalni ezentúl az összegeket, hanem csak egyre.

Megemlítette, hogy a negyedik megszűnő tehertípus az egyszerűsített vállalkozói adó lesz. Kiderült, ha az evás nem tesz semmit, akkor az érintett 2020. január elsejétől – a törvény erejénél fogva – automatikusan az általános szabályok szerint adózik. De december 31-ig választható a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata, vagy a kisvállalati adó, a kiva.

Hogy milyen adókat szüntetnek meg még, arról nem szól a cikk.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik