Gazdaság

18 ezer vállalkozónak kell új adózási formát választania jövőre

A parlamenthez benyújtott költségvetési illetve adócsomag alapján jövőre már nem lehet az egyszerűsített vállalkozói adó szerint teljesíteni az adófizetési kötelezettséget. Muszáj lesz tehát új adózási formát választania annak a cirka 18 ezer vállalkozónak, aki jelenleg még evázik, hívta fel a figyelmet az Mfor.

A hatályos törvény szerint a kilépésről bejelentést kell tenni az adóhivatal felé, de mindenképpen lesznek teendők a kilépéssel és az új adózási forma kiválasztásával kapcsolatban is. Pénteken tájékoztatót tart a szaktárca az adócsomagról, ott kiderülhet, hogy milyen feladatok állnak az evások előtt.

Az evát még a Medgyessy-kormány idején, László Csaba pénzügyminisztersége alatt vezették be, 2003-ban. Kezdetben 15 százalékos volt az adó mértéke, ami kiváltotta a társasági adót, az osztalékadót. Az általános forgalmi adót pedig fel kellett ugyan számolni, de nem kellett befizetni, hanem az így bruttósított összeg volt az evaszámítás adóalapja. Az induló évben a bevételi határ 15 millió forint volt, jelenleg 30 millió forint.

Az évek folyamán csillapodott az érdeklődés az eva iránt, párhuzamosan azzal, ahogy az adó mértéke elkezdett emelkedni. Az elmúlt években már 37 százalékos volt az adó. Tovább rontotta az eva népszerűségét, hogy 2013-ban kedvezőbb adózási formák jelentek meg, ilyen a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA), valamint a kisvállalati adó (KIVA). Ma már több mint 250 ezren KATÁ-znak, és ezek működő vállalkozások, nem alvó cégek, vagyis elmondható, hogy a ténylegesen működő magyar vállalkozások egy jelentős, 30-40 százalék körüli hányada a KATA szerint adózik.

Az idei évtől már nem lehetett bejelentkezni az evába, így sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb megszüntetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik