Belföld

Nincs megállás: további adókedvezményeket adnak Orbánék a sportolóknak

Nem csak a magyar sportolók számára rendkívül kedvező több jövedelemadózási forma, de a kedvezmények a jövő évtől már érintik az itt dolgozó külföldi játékosokat, edzőket, sportvezetőket is – fedezte fel a hvg.hu a tegnap benyújtott, jövő évi adócsomagban.

Az ekho jövőre már olyan jövedelmekre is alkalmazható, amelyet nem forintban, hanem külföldi pénznemben fizetnek ki. Ennek értelmében a nemzetközi sportszövetségnél dolgozó személyek is megtehetik majd, hogy a minimálbér feletti rész után 15 százalék közterhet fizessenek (a normál esetben 33,5 százalékos, szja+járulékok helyett). Sőt, mi több, hivatásos sportolók esetén a minimálbér felett 500 millió forint jövedelemig egyetlen fillér ekho-t sem kell fizetni – emlékeztet a lap a meglevő szabályra.

Nem ez az egyetlen könnyítés a külföldiek számára. Az UEFA-nak a 2020-as labdarúgó Eb miatt itt tartózkodó munkatársai, vagy általában az itt valamilyen ellátásban, díjban, ajándékban részesülő külföldi sportolóknak, bíróknak, sportvezetőknek, stb. nem kell az szja-t megfizetniük.

Az indok: a kormány vonzóbbá szeretné tenni a nemzetközi sportszövetségek számára Magyarországot, „ahová érdemes e szervezeteknek letelepedniük”.

Kiemelt kép: Budapest, 2011. június 10. Bánki Erik, az Országgyûlés sport- és turisztikai bizottságának akkori, most már a gazdasági bizottságának elnöke, kapus melegít az EU-s országok parlamenti válogatottjainak nemzetközi labdarúgó tornáján, a Magyarország-Olaszország mérkőzés előtt, az Albert Flórián Stadionban. MTI Fotó: Földi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik