Gazdaság

Csalók rendelhetnek telefont maguknak a nevünkben

Új csalási formáról kaptunk hírt vidékről: azt beszélik, a Magyar Telekom ügyfeleit húzhatják csőbe, online telefonrendeléssel. Akinek megszerzik az adatait, annak nevében és tudta nélkül megrendelik a készüléket, a telefont azonban nem ő kapja meg, hanem a csalók, mert a kiszállítást a saját címükre kérik. És úgy intézik, hogy a számlát annak kelljen kifizetnie, akinek az adatait ellopták.

Tudakoltuk a telekommunikációs cégtől, valóban vannak-e ilyen csalások náluk, de többszöri visszakérdezés után sem kaptunk sem megerősítést, sem cáfolatot, viszont a megelőzésről szólva azt írták, igyekeznek visszaszorítani a hasonló esetek számát. Az ORFK előtt ugyanakkor nem ismeretlen ez a fajta átverés, és nem csak telefontársaságoknál fordul elő. Jó tanács: feljelentést kell tenni.

Elég néhány személyes adat a regisztrációhoz

A Magyar Telekomnál az online webshopban vagy a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül lehet készüléket rendelni. Az új ügyfeleknek az online shopos megrendeléshez először regisztrálniuk kell a Telekom honlapján. Ahhoz, hogy a leendő ügyfél szerződést tudjon kötni, meg kell adnia személyes adatait, például nevét, címét, születési helyét és idejét, anyja nevét, elérhetőségeit (e-mail címét, telefonszámát) és személyazonosító okmányának számát. Az adatokat a szolgáltató bizalmasan kezeli, a jogszabályokat betartva – hangsúlyozták.

A cég azt írta, az online vásárlási folyamatban több lépés is segíti a csalás megakadályozását az ügyfelek biztonsága érdekében.

Bár nem csaló fejjel gondolkodunk, kipróbáltuk regisztrált ügyfélként és új ügyfélként is az online rendelést, és több olyan kontrollpontot találtunk, ahol elvérezhet egy csaló próbálkozás. De egyik kísérletet sem fejeztük be, tehát bizonyosat nem állíthatunk. Viszont a kísérletezés alapján mégsem tartjuk kizártnak, hogy ha a megfelelő adatok vannak a csalónál, és minden részletre figyel, akkor mégis sikerrel járjon.

A futárnak is ellenőriznie kellene

A Telekom kiemelte, hogy az online megrendelt terméket kizárólag az előfizető vagy az általa a megrendelésben megjelölt személy részére, személyazonosítást követően lehet átadni. Azt is írták, hogy amennyiben szolgáltatásmegrendelés is történik, és a szerződés aláírására a kiszállítás alkalmával kerül sor, erre csak az előfizető személyesen jogosult. A futárnak – illetve üzletben történő átvétel esetén az ügyfélkapcsolati képviselőnek – meg kell győződnie arról (személyazonosító okmány bemutatásával), hogy az arra jogosult személynek adja át a megrendelt terméket, illetve hogy maga az előfizető írja alá az összesítő bizonylatot.

Ez a végső ellenőrzési pont nem túl erős, hiszen ha a csaló saját magát jelölte meg átvevőnek, akkor simán megkaphatja a megrendelt telefont. A futárok pedig – tapasztalatunk szerint – nemigen végeznek személyazonosítást. Dudálnak, még mielőtt leparkolnak, kipattannak a kocsiból és becsengetnek, hogy mire előkeresik a rendelt árut, már kint legyen az ügyfél. Legfeljebb egy gyors kérdés erejéig „azonosítják” az átvevőt, sietve átadják a terméket, aláíratják, amit kell, és mennek is tovább.

Egyébként a személyazonosság ellenőrzését nem leltük a Telekom online shopjának szerződési feltételében sem.

Fotó: iStockphoto

Figyelmeztetnek, nyilván nem ok nélkül

Hogy mégis lehetnek visszaélések, erre több jel is utal. Az ügyfelek tájékoztatására szánt linken adathalászat címszó alatt írják, hogy ha nem vigyázunk, megszerzett adatainkkal beléphetnek a csalók Telekom-fiókunkba, ahonnan többek között megrendelést is lehet indítani. Igaz, ezután van további azonosítás, és egyszer használatos jelszót is küldenek az előfizető telefonszámára – a kísérletezés során ezt elég biztos védelemnek éreztük.

A cég minden lehetséges fórumon felhívja amúgy az ügyfelek figyelmét személyes adataik védelmére a csalások elkerülése érdekében. Mint megkeresésünkre írták, a fenti elővigyázatosság és a megelőzés érdekében tett intézkedések ellenére sem lehetséges minden visszaélést megelőzni, hiszen a csalási technikák, az adathalász tevékenységek is folyamatosan változnak, újabb és újabb variációkban bukkannak fel, így időről-időre előfordulnak olyan visszaélések, melyeknek az ügyfelek mellett a szolgáltató is kárvallottja.

Javasolják ezért, hogy mindenki minden esetben tudatosan, körültekintően járjon el, tájékozódjon, hogyan tudja elkerülni a visszaéléseket, személyes adataikat elővigyázatosan kezelje, jelszavait, belépési azonosítóit ne ossza meg mással.

Mindenképpen tegyen feljelentést, akit csőbe húztak

A társaság kiemelte, amennyiben valaki csalás áldozatává vált, személyesen tegyen rendőrségi feljelentést, és tájékoztassa szolgáltatóját is. A Magyar Telekom kivizsgálja ezeket a bejelentéseket, és megteszi a szükséges lépéseket, illetve együttműködik a hatóságokkal a visszaélések visszaszorítása érdekében.

Megkérdeztük a fogyasztóvédelmi szerveket és a rendőrséget is, tudnak-e olyan típusú csalásról, amikor a rendeléshez szükséges személyes adatokat megszerezve, és azokkal visszaélve a csalók más nevében rendelnek telefont úgy, hogy saját maguknak kérik kiszállítani, de a cechet nem ők állják, hanem akinek az adatait megszerezték.

Az ORFK azt írta, az olvasóink által jelzett elkövetési módszer évek óta a rendőrség látókörében van, és gyakorlatilag minden mobilszolgáltatót érint. Hozzátették, ha a sértett feljelentést tesz egy ilyen ügyben, a mobilszolgáltatók a csalással okozott kár összegét nem terhelik rá az ügyfélre.

A módszer nem csak mobiltelefon-vásárlásnál, hanem minden online felületen megvásárolható terméknél felmerülhet, figyelmeztetett a rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik