Gazdaság

Felfedjük a titkot, hogyan lehet nyugdíjmilliomos

gazdag-vagyon(960x640).jpg (Array)
gazdag-vagyon(960x640).jpg (Array)

A TV2 Mokka című műsorában Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru.hu alapítója, üzemeltetője többek között a jövő évre várható 2,8 százalékos nyugdíjemelésről beszélt, arról, hogy mennyit jelenthet az emelés az időseknek átlagban, illetve az esetleges novemberi korrekcióról,

Mint írtuk, jelentős eltérések lehetnek:

A nyugdíjmilliomosoknak több százezer forinttal ad többet jövőre a kormány
Az átlagos, vagy kisnyugdíjasnak jóval kevesebbet jelent a nyugdíjemelés.

A nyugdíjguru szerint az is egy védhető álláspont, hogy a nyugdíjaknak jobban kellene emelkedniük. De figyelembe kell venni, hogy egy százalékos emelés mintegy 35 milliárd forintba kerül a költségvetésnek. A fenntarthatóságot pedig szem előtt kell tartani.

Szóba került az a bejelentés is, hogy nem csak idén, hanem 2020-ban is nagy valószínűséggel lesz nyugdíjprémium. Ha 4 százalék lesz a növekedés, akkor 10-12 ezer forint körül lehet a prémium.

Ettől lehet valaki nyugdíjmilliomos

A riporter rákérdezett, nagyon távol vagyunk-e attól, hogy az osztrák mintát kövessük, ahol is az alacsonyabb nyugdíjaknál magasabb az emelés. A nyugdíjszakértő elmondta, ott az összesített nyugdíjemelés szintén az inflációhoz közeli, de ezen belül differenciálnak, idén például 4 sáv volt, és valóban, a kisebb nyugdíjak nagyobb százalékos emelést kaptak. A legnagyobbak pedig nem százalékost, mert az túl sok lett volna, hanem egységesen 68 eurónyit. A nyugdíjszakértő szereti ezt a rendszert, szerinte csak politikai döntés kérdése a bevezetése.

Beszéltek a milliós nyugdíjakról is.

Kilencen kapnak 2 millió feletti nyugdíjat, 46 ezren 50 ezernél is kevesebbet
Több mint hetvenszeres a különbség a legkisebb és legnagyobb magyar nyugdíj között.

A riporter azt firtatta, hogyan lehet elérni, hogy valaki ilyen magas nyugdíjat kapjon. A nyugdíjguru azt mondta, ehhez:

  • borzasztó sokat kell dolgozni és keresni, bejelentetten;
  • nem a nyugdíjkorhatár betöltésekor kell elmenni nyugdíjba, hanem akár egy évtizedet, vagy többet rádolgozva.

Aki ugyanis nem megy rögtön nyugdíjba, az évente 6 százalékos bónuszt kap, 10 év rádolgozás tehát eleve 60 százalékkal magasabb nyugdíjat jelent. És persze a rádolgozás után hosszú élet is kell ahhoz, hogy élvezni lehessen a magas nyugdíjat.

Kiemelt kép: Northfoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik