Gazdaság

Egymilliárdért tervezik meg a gigantikus budapesti kéziarénát

Nettó 995 millió forintért tervezi meg Budapest új, 22 ezer ember befogadására alkalmas kézilabda arénáját a Középülettervező Zrt. — derül ki a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Nonprofit Zrt.-vel kötött szerződésből (amit pdf-ben itt talál).

Magyarország Szlovákiával közösen rendezi meg a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot, a hazai mérkőzéseknek négy város: Budapest, Szeged, Debrecen és Veszprém ad otthont. Ehhez kapcsolódóan Kocsis Máté fideszes politikus, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke a szervezet tavaly decemberi rendkívüli ülésén jelentett be több nagyszabású ingatlanfejlesztést is:

  • a veszprémi aréna kibővítését,
  • a szegedi csarnok átépítését,
  • debreceni Főnix-csarnok rekonstrukcióját,
  • és Budapesten egy teljesen új, 22 022 fős befogadóképességű aréna megépítését.

Kocsis arról is beszélt, hogy a budapesti épület Európa legnagyobb kéziarénája lesz, és itt rendeznék az Eb-döntőt is. A politikus 2018 nyarán 10-15 milliárd forintra becsülte a költségeket. Az csak idén, egy kormányrendeletből derült ki, hogy a gigantikus létesítményt a Népligetnél építik fel, a buszpályaudvar mögötti területen, a Gyáli út és az Üllői út között.

Nagyon sürgős volt

A sportrendezvényhez kapcsolódó ingatlanfejlesztéseket a kormány tavaly nemzetgazdasági szempontból kiemelt projekté nyilvánította. A budapesti multifunkciós aréna tervezésére nem írtak ki nyílt közbeszerzést, tervpályázat sem volt, a sürgősségre hivatkozva a Középülettervező Zrt. hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban kapta meg a munkát. Bár az Eb csak 2022 január 14-én kezdődik, az Európai Kézilabda Szövetségnek még akkreditálnia kell a kész arénát, így annak már hamarabb megfelelő állapotban kell lennie.

A kézilabda Eb egyelőre igazi pénznyelőnek tűnik: tavaly decemberben írtuk meg, hogy a sportesemény mérnöki előkészítési munkálataira nettó 1 milliárd 659 millió forintos szerződést írt alá a KKBK Zrt. az Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt.-vel. (Ez a cég korábban olyan nagy állami beruházások előkészítésében vett részt, mint a Biodóm vagy a Ludovika Campus.) A kiadási oldalon eddig 2,6 milliárd forint szerepel úgy, hogy ebben egyetlen kivitelezési kapavágás sincsen benne.

Eltapsoltak már 1,6 milliárdot, pedig még csak előkészítik a kézilabda Eb-t
Pedig a 15 milliárdos kézilabdacsarnokot még el sem kezdték építeni.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Anikó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik