Gazdaság

Eltapsoltak már 1,6 milliárdot, pedig még csak előkészítik a kézilabda Eb-t

Magyarország és Szlovákia közösen rendezi meg a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot. A magyarországi mérkőzéseknek négy város, Budapest, Szeged, Debrecen és Veszprém ad otthont.

A helyszínekkel bőven lesz munka:

  • a debreceni Főnix-csarnok rekonstrukcióra szorul,
  • a szegedi csarnokot át kell építeni
  • a veszprémi arénát is ki kell bővíteni 2021 szeptemberéig.

A legnagyobb beruházásnak egy budapesti, teljesen új csarnok felépítése tűnik: a 20 022 fő befogadására képes új aréna Európa legnagyobb kézilabda-csarnoka lesz, a tervek szerint itt rendeznék meg az Eb döntőt is. Csak ez a beruházás 10-15 milliárd forinttal terhelheti meg az államkasszát.

A sportesemény mérnöki feladatai máris jelentős pénzösszegeket emésztettek fel. Az Európai Unió Lapjában megjelent hirdetmény szerint a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. november 15-én

1 milliárd 695 milliárd + áfa (bruttó 2 milliárd 152 millió) forintos szerződést kötött az Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt -vel az Eb megrendezéséhez szükséges létesítményfejlesztés lebonyolítói, műszaki ellenőri és mérnök tanácsadói feladatainak ellátása.

Az Óbuda-Újlak viszonylag gyakorlott a közpénzes megbízások megszerzésében:

  • Konzorciumi tagként nyerték meg a Biodóm  költségbecslési, költségmenedzseri, műszaki lebonyolítói, ellenőri és egyéb műszaki tanácsadási szolgáltatásaira kiírt, 600 millió forintos közbeszerzést.
  • 302 millióért a Főber Zrt.-vel közösen nyerték el a Közszolgálati Egyetem, illetve a Ludovika Campus műszaki előkészítői, lebonyolítói munkáit.
  • 670 millió forintért, szintén egy konzorcium tagjaként vitték el a kormány sportlétesítméy-programjainak szakértői munkáira kiírt közbeszerzést.

A férfiak 15. Európa-bajnokságán már 24 csapat vesz részt, az Eb-t 2022. január 14. és 30. között rendezik meg. Debrecen, Szeged és Veszprém mellett Kassa és Pozsony ad otthont a csoportmeccseknek, a budapesti helyszín pedig a középdöntőktől kapcsolódik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik