Gazdaság

Mészáros egészségbiztosítását árulja a Nemzeti Közmű, hiszen az állami rossz

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó CIG Pannónia biztosításaival házal a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Plusz Zrt. A fogyasztókat telefonon keresik meg és például az állami egészségügy hiányosságaival érvelnek a privát egészségbiztosítás megvásárlása mellett. A biztosító elégedett, hiszen az ügyfélkör óriási, pénzügyi kockázat pedig nincsen.

Március elején az NKM Földgázszolgáltató Zrt. nevében érdeklődtek olvasónknál telefonon, hogy a későbbiekben a cég keresheti-e bizonyos ajánlatokkal. Igent mondott, arra gondolt, hogy ezek az ajánlatok a közműszolgáltatáshoz kapcsolódnak majd és talán spórolhat így. Április végén már egy konkrét ajánlattal keresték: a Nemzeti Közművek képviseletében egy magán-egészségbiztosítási konstrukciót ajánlottak figyelmébe.

Arról beszélt a hölgy, hogy az állami egészségügyben milyen sokat, akár hónapokat kell várni CT- vagy MR-vizsgálatra, de ezzel a biztosítással napok alatt sorra kerülök a privát szolgáltatóknál. Azt is mondta, hogy a csomagban többek között diagnosztika és egy telefonos ügyfélszolgálat van, ahol megmondják például, hol van a legközelebb ügyeletes orvos. De azt nem mondta, melyik biztosítóról van szó

– elevenítette fel a második beszélgetést olvasónk, aki e-mailben szeretett volna pontosabb tájékoztatást kérni. Az NKM munkatársa viszont azt állította, erre nincs mód, a cég honlapján, az ajánlatok között kell megnézni, miről van szó.

Mészáros biztosító, Mészáros bankkártya

Az NKM honlapján megnéztük, milyen portékával kereste meg fogyasztóját az állami cég, ami földgáz- és áramszolgáltatást végez, és földgázszolgáltatóként több mint 3,4 milliós ügyfélköre van. Kiderült, hogy nem közvetlenül a földgázosok keresték meg az olvasónkat, hanem egy másik cég, a Nemzeti Közművekhez tartozó, annak 100 százalékos közvetett tulajdonában álló NKM Plusz Zrt. Az NKM Plusz Zrt.-t  jelölték ki arra, hogy

megszervezze az Nemzeti Közművek lakossági ügyfelek részére szóló hűség- és kedvezményprogramját. Az NKM Plusz Zrt. további feladata, hogy a Nemzeti Közművek többi tagvállalata, illetve a Nemzeti Közművekhez nem tartozó, de azzal partnerségi viszonyban levő harmadik felek kedvező üzleti ajánlatait eljuttassa a Nemzeti Közművek lakossági ügyfeleihez.

Az Opten céginformációs adatbázis szerint a céget 2014-ben alapították, először 2017-ben bonyolított forgalmat, szerény, 11,5 millió forintot könyvelt el.

Bár a leírás szerint az egyéb ajánlatok mellett az NKM Plusz hűség- és kedvezményprogramokat is kínál, a külső szolgáltatóktól független kedvezményprogramról nem találtunk információt, míg a külső partnerek termékeiről rengeteg tájékoztatás elérhető.

Például arról az Otthon Vitál nevű csoportos egészségbiztosításról, amellyel olvasónkat is megkeresték, és amely a csatlakozási nyilatkozat szerint a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. terméke. Ahogyan a honlapjukon található Otthon Gondoskodás csoportos baleset- és számlavédelem biztosítás is.

A jegybank tavaly áprilisban engedélyezte, hogy Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, a Konzum Nyrt. 24,85 százalékos minősített befolyást szerezzen a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító fölött.

Az NKM Plusz Zrt. honlapján egyetlen olyan biztosítási termékcsoport, az Otthon SOS szerepel, amely mögött nem a CIG Pannónia, hanem a francia Europe Assistance S.A. áll. További érdekesség, hogy amikor felhívtuk a Nemzeti Közművek ügyfélszolgálatát arról érdeklődve, hogy milyen kedvezményt kaphatunk a szolgáltató vagy a biztosító oldaláról, ha megkötjük az egészségbiztosítást, azt a választ kaptuk, hogy semmilyet.

Aki kedvet érez, a Nemzeti Közművek által egy speciális MKB Bankos, úgynevezett Energia Plusz Kártyát is igényelhet. Itt van némi kedvezmény: a tulajdonos havonta maximum 1000-1000 forintot takaríthat meg az NKM Földgázszolgáltató Zrt. és az NKM Áramszolgáltató Zrt. közüzemi szolgáltatókra leadott sikeres csoportos beszedések után. Az Energia Plusz kártya klasszikus hitelkártyaként is működik, teljes hiteldíjmutatója 36,1 százalék.

Tavaly augusztusban vált hivatalossá, hogy két tőkealapon keresztül az MKB Bank több mint fele Mészáros Lőrincéké. A felcsúti milliárdos és felesége körülbelül 48 százaléknyi tulajdonrésszel rendelkeznek, üzlettársa, Szíjj László pedig egyre nagyobbakat harap a pénzintézetbe:

Meghívásos pályázaton nyertek

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. határozatlan időre szerződött az NKM Plusz Zrt.-vel mint úgynevezett függő közvetítővel, call-centeren keresztül történő értékesítésre — közölte a biztosítótársaság kérdésünkre. A szerződés keretében a piaci gyakorlatnak megfelelő jutalékot fizetik a cégnek. Ezenkívül az NKM Áramszolgáltató Zrt.-vel és az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-vel csoportos biztosítási keretszerződéseket írtak alá 2018-ban.

A CIG Pannóniától tudjuk azt is, hogy az NKM meghívásos pályázatát megnyerve jutottak lehetőséghez, amivel elégedettek. Mint írták:

Az NKM Plusz Zrt. call centeren keresztül értékesíti a CIG Pannónia baleset- és egészségbiztosításait, ami rendkívül hatékony csatorna, hiszen egy kiemelkedően nagy ügyfélkörrel rendelkező partner végzi az értékesítést, ráadásul pénzügyi kockázat nélkül.

Szerettük volna megtudni a Nemzeti Közművektől, hogy pontosan milyen kondíciókkal, milyen ellentételezés mellett szerződtek a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő céggel, de levelünkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Biztosítási területen nem ez az egyetlen terep, ahol a Mészáros-birodalom és az állam, vagy akár az állami egészségügy kapcsolatba kerül. Tavaly az állami egészségügyi intézmények tulajdonosi jogait gyakorló Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix érdekeltségébe tartozó Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-re bízta a kórházak biztosításainak alkuszi feladatait. A Hungarikum Alkusznak az ÁEEK alá tartozó 91 kórház számára kellett a legkedvezőbb biztosítási konstrukciót megtalálni. Ezzel az egyetlen megbízással százmilliók üthették a cég markát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik