Gazdaság

Egy év alatt ötszörösére nőtt a Mészáros-gyerekek cége

Kicsit több mint egyetlen év alatt több mint ötszörösére növelte vagyonát a Fejér B.Á.L. Zrt. A Mészáros-gyerekek most a klán alcsúti szállodás projektcége körül machinálnak.

A Mészáros-klán fénysebességgel növekvő építőipari vállalkozásba, ifj. Mészáros Lőrinc, Mészáros Beatrix és Homlok-Mészáros Ágnes többségi tulajdonában lévő Fejér B.Á.L. Zrt.-be olvad az Alcsúti Szálloda Projekt Kft. — derül ki a cégbíróságra benyújtott dokumentumokból.

A Fejér B.Á.L. Zrt.-t sokáig a Mészáros-gyerekek cégeként tartották számon, mígnem édesapjuk, Mészáros Lőrinc egyetlen osztalékelsőbbséget biztosító 600 ezer forint értékű részvény megvásárlásával jogosulttá nem vált az osztalék 50 százalékára. A felcsúti milliárdos így minimális befektetéssel több százmillió forintra tehet szert.

Az Alcsúti Szálloda Projekt Kft. 2016 májusában alapították, a HVG cikke szerint a projektcéget azért hozták létre, hogy 80 szobás hotelt építsenek nem messze az Alcsúti Arborétum egyik történelmi épületétől, a Mosóháztól. A Habsburg-kastélyegyüttes klasszicista darabja 2016-ban lett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványé. Tavaly a napi.hu szúrta ki, hogy a kormány 1,5 milliárd forintos állami támogatást hagyott jóvá a Pannónia Szíve térség fejlesztéseire, amely érinti Felcsút és környékét is. Sőt, a Pannónia Szíve turizmusfejlesztési koncepció egy projektterve éppen Alcsútdobozon javasol szállodaépítést: egy ötcsillagos, 80-100 szobás, klasszicista stílusú szállodát, amely a helyi golf klub, valamint a szomszédos etyeki Korda filmstúdió vendégeire és a térség borturistáira alapozná vendégkörét. Mészáros éppen idén szerezte meg az alcsútdobozi golfklubot:

Mészáros Lőrinc megvette Csányiék alcsútdobozi golfklubját
A Pannónia Golf és Country Club az elmúlt években idegen szigetként ékelődött be Orbánék és Mészárosék birtokai közé, ennek mostantól vége.

Az Alcsúti Szálloda Projekt Kft.-t éveken át a Mészáros-birodalmon belül tologatták: a vállalkozást a Mészáros és Mészáros Kft. és az R-Kord Zrt. hozta létre, majd a Talentis Group nevű Mészáros-beruházásokat kezelő holdingcéghez került, innen jutott 2018 szeptemberében a Fejér B.Á.L. Zrt.-hez, amibe hamarosan beolvad.

A benyújtott dokumentumok szerint a fúzió után a Fejér B.Á.L. Zrt. saját tőkéje (vagyona) 6,2 milliárd forint lesz, ami óriási ugrást jelent. A cég 2018-as mérlege még nem elérhető, de a vagyonmérleg tervezetből kiderül, hogy egyik évről a másikra mekkorát nőtt a vállalkozás:

2017-ben a Fejér B.Á.L. Zrt. saját tőkéje még csak 1,18 milliárd forint volt, ezt sikerült több mint az ötszörösére növelni.

Igaz, közben a vállalkozás tartozásai is nőttek, a kötelezettségállomány 3,8 milliárdról 4,4 milliárd forintra emelkedett. Ennél szembeötlőbb változás, hogy jelentős, 5,5 milliárdos növekedést mutattak ki a pénzeszközök (azaz a készpénz, illetve bankbetét) soron: míg 2017-ben még csak 997 millió forintot szerepeltettek ilyen címen, addig idén már 2,8 milliárd forintot tüntettek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik