Gazdaság

Megvan, miért csomagolhatták át az import epret a Nagybanin

Átvernek minket az eperrel, mint megírtuk, egy magyar termelő orra előtt „magyarították” az importot: kiszedték az eredeti spanyol rekeszekből a kis átlátszó műanyag dobozkákat, és abból átöntötték az epret a magyar felségjelű faládákba.

Átvernek minket az eperrel, hatszoros áron vesszük a kamumagyart
Átcsomagolva, drágán, magyarként sózzák ránk az olcsón beszerzett importot.

Az eset kapcsán megkérdeztük a Nagybani piacot,  észlelték-e, hogy ilyen tevékenység folyik a területükön, és mi történik, ha egy kereskedőt átcímkézésen kapnak?

Kedden este is ment az átcsomagolás

Cikkünk megjelenése kapcsán fokozottan ellenőriztetik az eper értékesítésének körülményeit – derült ki a válaszukból. Kedden este munkatársaik azt tapasztalták, hogy nem a piacon árusító termelők vagy kereskedők „magyarítják” az import árut, hanem a vásárló kereskedők közül van olyan, aki nem az eredeti csomagolásban kívánja elszállítani a megvásárolt árut.

Mellékelték az esetről készült feljegyzést is, amiből kiderül, hogy telefonon kaptak értesítést az eper átcsomagolásáról, és a helyszínre érve látták, valóban import epret raknak faládákba. A kereskedő a piacfelügyelet kérdésére azt mondta, azért csomagolta át az epret azokba a ládákba, amit ők maguk hoztak, mert az import rekeszek nem fértek volna be a kocsijába. Ezen kívül más szabálytalanságot nem tapasztalt a piacfelügyelet, átcímkézést sem. A kereskedőt figyelmeztették, hogy ilyen tevékenységet nem folytathat a Nagybani piacon. Ő ezt tudomásul vette, a maradék import ládás epret bepakolta a kisteherautóba elhagyta a piac területét. Ezek szerint mégis befért.

A piacfelügyelet nem szankcionálhat

A vásárló kereskedővel szemben semmilyen szankciót nem tud alkalmazni a piacfelügyelet, mert nincs erre hatáskörük.

Azonban a jelenség kapcsán úgy véli a Nagybani, hogy a fogyasztók figyelmét célszerű lenne felhívni arra, hogy informálódjanak az eper származásáról. Hiszen a kereskedő köteles az árun feltüntetni annak származási helyét, tették hozzá.

Biztosítottak továbbá, hogy az eper értékesítési körülményeit továbbra is kiemelten kezelik, és folyamatosan ellenőriztetik.

Szerdán jött a hír, hogy nem csak az eperrel verhetnek át minket:

Nem csak az eperrel verik át a vásárlókat a piacon
A görögdinnyével és a fehér paprikával is gyakran ugyanez a helyzet.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik