Közélet

Nem csak az eperrel verik át a vásárlókat a piacon

Ahogy korábban megírtuk, sokak szeme láttára csomagolják át az import – görög, spanyol – epret a Nagybani piacon, hogy aztán magyarként árulják tovább, tetemes haszonnal. Erről a 24.hu-nak egy magyar epertermelő számolt be, aki mindennek szemtanúja is volt.

A FruitVeB volt elnöke az InfoRádiónak ennek kapcsán azt mondta, számos termelővel tartja a kapcsolatot, így kapott telefonos videókat arról, hogy zajlik a gyümölcsök és zöldségek „átmagyarítása”.

Helyi kis piacokon van olyan tapasztalat, hogy a kiskereskedő megveszi a nagybani piacon a például görög import epret, és nem írja rá, honnan van, pedig kötelező lenne. A fő probléma ezzel, hogy sokszor olyan áru jön be külföldről, ami valamiért ott nem kerülhetett polcokra. Nem lehet elképzelni, hogy Spanyolországban is ilyen olcsón tudjanak epret eladni, mint Magyarországon, magasabb munkabér mellett

– fogalmazott Csizmadia György.

Azzal kapcsolatban, hogy más gyümölcsnél is fennállhat-e hasonló probléma, elmondta, hogy a görögdinnyével fordul elő sok esetben az, hogy Görögországban már szezon vége van, nálunk éppen indul, és ilyenkor az olcsó áru a szabad áramlás miatt megjelenik Magyarországon.

A zöldségeknél a fehér paprika a „tipikus termék”, aminél markánsan megjelenik egy bizonyos árkülönbség, igaz, a magyarországi termelők védjegyeztetik a termékeiket.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik