Nagyvilág

Tíz évet kaphat az első „gyümölcsterrorista”

Vádat emeltek az 50 éves ausztrál nő ellen.

Bíróság elé állítják, miután tűket szúrt a boltokban eladásra szánt eperbe. A „gyümölcsterrorizmus” nagy riadalmat keltett, jelentős kárt okozott az ausztrál gyümölcstermesztő ágazatnak, amelyben korábban a nő is dolgozott. Jon Wacker queenslandi rendőrfőnök azt mondta, ez volt pályafutása vélhetően legnehezebb nyomozása.

A rendőrség 186 bejelentést kapott, közülük 15 hamisnak bizonyult. A rendőrség hétrendbeli gyümölcsszennyezéssel vádolta meg az asszonyt, akire akár tíz évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak, ha bűnösnek találják.

Az eperbotrány szeptember közepén robbant Queensland államban, miután egy férfit hasi fájdalmakkal kórházba vittek, miután lenyelt egy tűvel átszúrt epret, amelyet egy szupermarketben vásárolt. Az eset lavinát indított el. A közösségi médiában számtalan felvétel jelent meg tűvel átszúrt eprekről és más gyümölcsökről, kezdve az almától egészen a banánig.

Csakhamar minden ausztráliai államból érkeztek hasonló jelentések, táplálva azt a félelmet, hogy az epres támadónak utánzói akadtak. A hatóságok és a termelők hiába keresték a választ a történtekre, jóllehet Queensland 100 ezer ausztrál dolláros (körülbelül 20 millió forint) nyomravezetői díjat is felajánlott.

A termelők kreatív megoldásokhoz folyamodtak, például fémdetektorokkal vizsgálták át a polcokra került gyümölcsöt, de sokuk áruja veszendőbe ment, miután több ország leállította az ausztrál eperimportot. Egyedül Queenslandben az epertermelés mintegy 160 millió dolláros üzlet, a szabotázs után felére zuhantak a felvásárlói árak az eperszezon tetőpontján.

A queenslandi epertermesztőket tömörítő szövetség üdvözölte az első vádemelést az ügyben. Közleménye szerint a válságot a közösségi média gerjesztette, a botrány tényleges vesztesei az epertermesztők, bizonyos mértékben más gyümölcstermesztők és exportálók voltak. Annastacia Palaszczuk queenslandi miniszterelnök egymillió ausztrál dolláros (205 millió forint) segítséget ígért a kárt szenvedett a gazdálkodóknak. (mti)

kiemelt kép: Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik