Gazdaság

5,9 milliárdért Mészáros cége épít fociakadémiát Szombathelyen

5 milliárd 907 millió forintért tervezi meg és építi fel a nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrumot Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV Építőipari Zrt..

A közbeszerzési összegzés szerint (amit pdf-ben itt talál) a Nemzeti Sportközpontok által kiírt munkára a ZÁÉV-en kívül csak a Tiborcz Isván üzlettársaként emlegetett Paár Attila cége, a West Hungária Bau Kft. adott be ajánlatot 6,1 milliárd forintos árral.

A fociakadémia egy 6000 négyzetméteres főépületet, öt füves, egy műfüves labdarúgó pályát foglal magában. A központi épület földszintjén többek között tantermeket, öltözőket, étkezőt, az üzemeltetéshez kapcsolódó helyiségeket és orvosi részleget, a három emeleten pedig tantermeket, kollégiumot, irodákat, tárgyalókat, gépészeti helyiséget és gondnoki lakást tartalmazott. A közbeszerzési eljárás tavaly megfeneklett, ugyanis mindkét ajánlattevő sokkal több pénzt kért a munkáért, mint amekkora keret a Nemzeti Sportközpontok rendelkezésére állt. Akkor a ZÁÉV Építőipari Zrt. nettó 5,7 milliárd forintban jelölte meg a vállalási árat, a West Hungária Bau Kft. pedig nettó 6,09 milliárd forintért vállalta volna a beruházást, tartalékkeret nélkül.

A milliárdos közbeszerzési munkákkal kitömött ZÁÉV-et sokáig emlegették a miniszterelnök barátjának környékén, majd idén januárban kiderült, hogy a felcsúti milliárdos a feleségével közös vállalkozásán, a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt.-n keresztül megszerezte a céget.

Ahogyan korábban bemutattuk, a ZÁÉV olyan óriásmegrendelések részese, mint a lassan 200 milliárd forintosra kerekedett új Puskás Ferenc Stadion és a 40 milliárd forintos zalaegerszegi járműipari tesztpálya beruházása. Amúgy az egyik leggyorsabban növekvő építőipari vállalkozás, forgalma 2016-ban 15 milliárdnál, 2017-ben már 35 milliárdnál tartott, 2018-ra pedig újabb ugrást, 50 milliárdos árbevételt célzott meg.

Osztozkodik a két milliárdos, Mészáros Lőrinc és Szíjj László
380 milliárd forint felett jár a Mészáros-vagyon, de a versenyhivatal szerint nem gond, ha beesik még egy 50 milliárdos falat.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik