Gazdaság

Kevés fegyvere van Magyarországnak, ha jön a válság

Az elmúlt hónapokban elsősorban Kína és Európa gazdaságának lassulása miatt egyre többször került szóba egy lehetséges újabb válság vagy komoly globális visszaesés lehetősége. Az ING most megjelent elemzésében azt vizsgálja, hogy a kelet-közép-európai országoknak milyen eszközeik vannak egy ilyen szituáció kezelésére, írta a Portfolio.

Az elemzésben három szempontot vettek figyelembe: a klasszikus jegybanki kamatcsökkentést, mint a gazdaság élénkítésének eszközét, a jegybankok nem konvencionális lépéseit és a költségvetés helyzetét. A régiót nem lehet egy kalap alá venni a mozgástérrel kapcsolatban, az egyes országok gazdaságpolitikája más és más válaszokat kínál.

A költségvetés oldaláról például a cseheknél a legnagyobb a mozgástér, hiszen az elmúlt három évben többletük volt a büdzsében. A lengyel és a magyar hiány is a 3 százalékos kritikus szint alatt van jelenleg, de a gazdaság esetleges lassulása esetén ez a mozgástér hamar elfogyhatna.

Mit tehetne Magyarország egy új válságban?

Az ING szerint elsősorban további mennyiségi lazítással, eszközvásárlásokkal, illetve a mérleg felduzzasztásával reagálhat az MNB egy esetleges jelentősebb gazdasági visszaesésre. Egy jelentős lassulás esetén reális esélyt látnak arra, hogy valódi állampapír-vásárlásba kezd az MNB, amivel elkezdheti kiszorítani a külföldieket a piacról, illetve vásárolhatna a kereskedelmi bankok utóbbi években felhalmozott jelentős állományából.

A kormánynak is lehetnek lépései, például átmenetileg felfüggesztheti az adósságszabályt a gyengébb gazdasági növekedésre hivatkozva. Ez a lépés azonban az elemzők szerint negatív lenne a hitelminősítők felé, visszafordíthatná az utóbbi években látott felminősítési sorozatot.

Összességében arra jutottak, hogy a magyar gazdaság ma lényegesen jobb helyzetben van, mint a 2008-as válság előtt, ráadásul egyelőre nem látszanak annak jelei, hogy hasonló nagy globális összeomlás jönne. Egy kisebb válságra vagy a fejlett világ lassulására viszont nem árt felkészülni, abban az esetben nem árt, ha a magyar jegybank és kormány „szárazon tartja a puskaport”. Az ING friss elemzése szerint elsősorban a nem konvencionális jegybanki eszközökkel van mozgástere a magyar gazdaságpolitikának, emellett a költségvetésben is lehetnek még tartalékok annak függvényében, mekkora lesz a növekedés lassulása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik