Gazdaság

Csaknem 2000 milliárd forintért vett cégeket az Orbán-kormány

A G7 összegyűjtötte azokat a legalább 1 milliárd forint értékű cégvásárlásokat, amelyeknél az állam vagy valamely – jellemzően fideszes vezetésű – önkormányzat volt a vevő. Számításaik szerint már a 2000 milliárd forintot közelíti a 2010 óta cégvásárlásokra elköltött összeg.

A csaknem 2000 milliárd forint több mint 90 százalékát a központi költségvetés állta, ehhez képest a reprivatizációs bevétel soron egyelőre 50 milliárd forint szerénykedik.

A legutóbbi szerzemény az Ózdi Acélmű öntöde, amit február elején 30 millió euróért vásároltak meg. A Mol ötödének megszerzése közel 600 milliárd forintba került, ezzel ez a legtöbbe kerülő állami vétel. Az ötödik legnagyobb hazai pénzintézetet, az MKB-t 17 milliárdért vette meg az állam, majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által végzett szanálás során megtámogatta 32-vel, végül eladta 37 milliárdért. A lap szerint enyhén szólva zavaró, hogy rengeteg kanyar után jórészt Mészáros Lőrinc és Szijj László lett a bank tulajdonosa. A pénzintézet manapság nagy lendülettel hitelezi a kormányközeli üzletembereket.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik