Gazdaság

Az asszonyhitel boríthatja a szabályokat

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter sajtóhírek szerint a csütörtöki Kormányinfón kijelentette:

  • nem lesz jövedelemhez kötött a 10 millió forintos asszonyhitel felvétele, mindössze azt nézik majd a folyósítás előtt, hogy az igénylő szerepel-e a KHR negatív adóslistáján, közismertebb nevén a „BAR-listán”.

Az asszonyhitel szabadfelhasználású, kamatmentes, és az eddigi információk alapján három újonnan született gyermek mellett akár le is nullázható a tartozás.

27,5 millió forint ingyenpénzt akaszthatnak le a nagycsaládosok
Három gyerekkel egy vidéki használt lakás biztosan és akár egy új autó is kijöhet a kedvezményekből.

Bank360 szerint a miniszter kijelentése után az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen garanciát kapnak a hitelt folyósító kereskedelmi bankok arra az esetre, ha az ügyfelek nem teljesítik a gyermekvállalási feltételeket és nem fizetik vissza a kölcsönt. A laza feltételek mellett jelentősen megnövekedhet a nem fizetés kockázata, amelyre az államnak jól átgondolt lépésekkel kell majd reagálnia, figyelmeztetnek.

A szakportál megjegyzi:

pénzügyi tudatosság szempontjából kérdéses üzenetet hordoz, hogy az elhangzottak alapján a 10 millió forintos hitel kikerül a JTM-rendelet alól,

amely az egyik leghatékonyabb eszköz a felelőtlen és túlzott eladósodottság megfékezésére. Így azok számára is lehetővé válna a hitelfelvétel, akik egyébként a piacról nem kapnának kölcsönt.

Közleményükben azt is kiemelték: a jelenleg ismert részletek alapján igen erős szűrőfeltétel

  • a legalább 3 éves munkaviszony megléte,
  • a KHR negatív adóslistája, továbbá az, hogy
  • a hitelt az újabb információk szerint nem a család nőtagja, hanem a házastársak veszik fel, így a háztartás jövedelméből kell kigazdálkodni a havi törlesztőrészletet, amely jelen számítások szerint 50 000 forint alatt, várhatóan 42 000 forint körül alakul majd.

A szakportál felhívja a figyelmet: az apránként csepegtetett információk miatt egyelőre még mindig nagyon nehéz átgondolnia egy fiatal házaspárnak, hogy valóban megéri-e felhasználni az állam kedvezményes hitelét. Szerintük mindenképpen fontos megvárni, hogyan alakul az asszonyhitel sorsa és feltételrendszere, és csak mindezek után érdemes megvizsgálni helyét és szerepét a család pénzügyeiben.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Ajánlott videó