Gazdaság

Kiváltságos réteghez juthat a 10 milliós asszonyhitel

A bankokon múlhat, kit tartanak elég hitelképesnek ahhoz, hogy tízmillió forintot adjanak kölcsön húsz évre fedezet nélkül. Most sem adnak mindenkinek maximális összegű személyi hitelt — erről írt elemzésében a napi.hu.

A júliusban megnyíló lehetőségről egyelőre annyit lehet tudni, hogy 18 és 40 év közötti nők tudják fölvenni, aminek a törlesztését az első és a második baba születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után már nemcsak a törlesztést függesztik fel, hanem a tartozás 30 százalékát el is törlik, a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást eltörlik. A program 2019. július 1-től nyílik meg, három évig lehet belépni. A 10 milliós szabad felhasználású hitelt már házas nők is igénybe tudják venni, sőt, olyanok is, akiknek már van gyermeke, náluk viszont a következő, 2019 július 1. után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése. A 10 millió forint a maximálisan felvehető összeg, ennél kevesebbet is föl lehet venni. A maximális összeg esetében a futamidő nagyjából 20 év.

A napi.hu viszont arról ír, hogy

hasonló konstrukció egyáltalán nincs a bankok palettáján, ezért a pénzintézetek extrém szigorú feltételeket szabhatnak.A személyi kölcsönök maximális futamideje jellemzően nyolc-tíz év, húszéves hitelt fedezet nélkül nem nyújtanak a bankok.  Hozzáteszik: a pénzintézetek a jelenlegi gyakorlat alapján csak kevés klienset tartanak annyira hitelképesnek, hogy a maximális összegű személyi hitelt kiutalják a számára. Várhatóan a tízmillió forintos támogatott hitelnél is óvatosak maradnak, és csak a legjobb adósoknak – a felső osztályokba tartozóknak – adnak majd nagyobb összeget. Az átlagos vagy alacsonyabb fizetésű friss házas nők – ha marad a mostani hitelezési gyakorlat – kénytelenek lesznek beérni alacsonyabb összeggel.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik