Gazdaság

27,5 millió forint ingyenpénzt akaszthatnak le a nagycsaládosok

Három gyerekkel egy vidéki használt lakás biztosan és akár egy új autó is kijöhet a kormány által felkínált kedvezményekből.

Orbán Viktor vasárnapi bejelentése után hétfőn a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tartott tájékoztatót a tervezett új családvédelmi lépésekről. Novák Katalin a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bővítéséről azt mondta, hogy

  • a kamattámogatott kölcsönt a használt lakások vásárlására is kiterjesztik, várhatóan július elsejétől.

Idén januártól már 2 gyermek vállalásakor is igénybe lehet venni a tízmillió forintos államilag támogatott kedvezményes kamatozású hitelt, de csak új lakás vásárlására. A három- vagy többgyerekeseknél pedig tízről 15 millió forintra emelték fel a CSOK-hitel maximumát. Júliustól azzal bővül a rendszer, hogy használt lakásokra is él ez a lehetőség.

  • Újdonság az is az év második felétől, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is meg lehet majd kapni a CSOK-hitelt.

Újabb lökést adhat az ingatlanpiacnak a kedvezményes CSOK-hitel kiterjesztése – vetítette előre a Duna House ingatlanközvetítő hálózat gyorsjelentése. A tranzakciók zöme most is a használtlakás-piacon zajlik, 2018 első három negyedévében az eladott lakásoknak mindössze 3,4 százaléka volt új építésű a KSH adatai szerint.

Ráadásul a használt lakásokhoz még az emelkedő árak mellett is kedvezőbb feltételekkel lehet hozzájutni, mint az új építésűekhez. A különbséget jól mutatja, hogy a fővárosban 500 ezer forint alatti négyzetméteráron is találni használt panellakást, míg az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 700-800 ezer forint körül mozog. Az ingatlanos cég szerint a használt lakások felé bővített kedvezményes hitel lehetősége sokat segíthet azokon a gyerekes családokon, amelyek eddig nem tudtak, mertek új építésű lakás vásárlásába belefogni. A Duna House adatai szerint

2019 januárjában vidéken átlagosan 15 millió forintos lakásárral lehetett számolni, míg Budapesten 34-35 millió forint körülivel.

Egy átlagos vidéki használt lakás vételénél tehát a most bejelentett változás azt jelenti, hogy ha egy kétgyermekes család az 1 millió 430 ezer forintos CSOK (állami támogatás) mellett rendelkezik 3 millió 570 ezer forint önerővel, akkor a lakás árából fennmaradó 10 millió forint teljes egészét tudja kedvezményes hitellel finanszírozni. Ez pedig a piaci kamatozású hitelekhez képest akár 2-2,5 millió forinttal kedvezőbb is lehet.

Fotó: iStockphoto

Ha viszont budapesti lakást vennének, és nincs több önerejük, az gond lehet. A hitel maximális összege ugyanis a fő szabály szerint nem lehet több, mint az ingatlan piaci értékének 80 százaléka, viszont az általános gyakorlat alapján a bankok a fedezetül felajánlott ingatlan legfeljebb 60-70 százalékáig mennek el, írta a Bankmonitor. Egy 34 millió forintos lakásnál tehát 10,2-13,6 millió forint önrésszel kellene rendelkezniük a kétgyermekes családoknak.

Ha ez nem probléma nekik, akkor a 10 millió forintos államilag támogatott hitel mellett csak 8,97-12,37 millió forintos piaci hitelt kell felvenniük. Ehhez megfelelő jövedelmet kell igazolniuk, az összes havi törlesztés ugyanis nem haladhatja meg a havi jövedelem felét (400 ezer forint jövedelem fölött a 60 százalékát).

A családvédelmi akcióval azonban ezen kívül is lehet még átcsoportosítani pénzt lakásvásárlási célra.

Még 10 millió hitel, szabad felhasználásra

Ott van például a maximum 10 millió forintos szabad felhasználású Novák Katalin bejelentése szerint kamamentes hitel, amit 18 és 40 év közötti, első házasságukat kötő vagy abban élő nők tudnak majd fölvenni. (Az nem gond, ha a férjnek már nem ez az első házassága.) A terv szerint ennél a hitelnél a törlesztést az első baba születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után már nemcsak a törlesztést függesztik fel, hanem eltörlik a tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást elengedik. Ha a 10 millió forintos maximális hitelt veszi fel az anya, a havi törlesztőrészlet akkor sem lesz több, mint havi 50 ezer forint, a maximális összeg esetében a futamidő nagyjából húsz év. Fontos feltétel, hogy a hitelt felvevő nő három év munkaviszonnyal rendelkezzen.

A program júliustól nyílik majd meg, és abba csak három évig lehet belépni, vagyis 2022 nyarán, épp a következő parlamenti választás után zárul a lehetőség.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a 10 milliós szabad felhasználású hitelt olyan házas nők is igénybe tudják venni, akiknek már van gyermekük. Náluk viszont csak a következő, 2019. július elseje után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése. Vagyis a példánkban szereplő kétgyermekes család a budapesti lakás piaci hitelét is nagyrészt vagy teljesen kamatmentesre tudná cserélni. De ahhoz, hogy elengedjenek ebből a tartozásukból, be kellene vállalniuk a harmadik gyereket is.

Három gyerek = 5 milliós jelzáloghitel-átvállalás

Segítség lehet még a gyerekvállalási támogatás is: a második gyerek születésekor 1 millió, a harmadik gyerek születése után 4 millió forintot vállalna át a kormány a családok jelzáloghiteléből. További gyerekek után 1-1 millió forintot.

2018-tól egyébként már volt ilyen lehetőség, de csak a harmadik, és minden további gyermekre, 1-1 millió forint. Vagyis az újdonság az, hogy

már a második gyerek megszületésével átvállalna 1 millió forintot az állam a jelzáloghitelből. A harmadik gyerek pedig kiemelt, 4 millió forintos hitelátvállalást jelentene.

Kérdéses azonban, hogy a már meglévő gyermekekre is meg lehet-e majd kapni ezt a kedvezményt. Hiszen tavaly az volt a szabály, hogy csak a 2018 januárja után született harmadik gyerek számított be. Ha most is így lesz, akkor az még egy ok lehet arra, hogy a példánkban szereplő kétgyerekes család bővüljön.

A különbség ugyanis jelentős. Optimális esetben:

  • kétgyerekesként megkaphatják az 1,43 millió forint CSOK-támogatást, a 10 millió forintos kedvezményes kamatozású CSOK-hitelt és a kamatmentes 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt. Ez 1,43 millió forint ingyenpénz és maximum 20 millió forint kedvezményes hitel.
  • Ha vállalnak még egy gyereket, akkor háromgyerekesként megkaphatják a 10 millió forintos CSOK-támogatást, 15 millió forintos kedvezményes kamatozású CSOK-hitelt, a 10 millió forintos szabad felhasználású kamatmentes hitelt, ami akár rögtön le is nullázódhat, és még 4 millió forintot el is engednének a hitelükből. Ez 24 millió forint ingyenpénz, és 15 millió forint kedvezményes kamatozású hitelt jelenthet legfeljebb.

A negyedik gyerek bevállalása ilyen szempontból nem túl vonzó, hiszen csupán plusz egymillió forint ingyenpénzt jelent. Ha azonban az anya tud munkát vállalni, akkor az adómentesség jó érv lehet a negyedik gyermek bevállalásához.

Ha még csak egy gyerek van egy családban, vagy egy sincs, de bevállalnák a hármat, akkor 25 millió forint lehet az elérhető ingyenpénz összege, és 15 millió forint a kedvezményes kamatozású hitel maximuma.

Fotó: iStockphoto

Hét ülésre 2,5 millió támogatás jár

A programban szerepel az is, hogy a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak egy legalább hétszemélyes autó vásárlásához. Ha mindent kimaxolnak, ezzel együtt már 27,5 millió forint lehet a begyűjthető ingyenpénz.

A legolcsóbban akkor jöhetnek ki a nagycsaládosok, ha a Dacia Lodgyt választják, ami 3,5 millió forintba kerül újonnan. A kedvezménnyel tehát 1 millió forinttal kellene csak rendelkezni ahhoz, hogy az autót megvásárolják, írta a hvg.hu.

Ne feledkezzünk el azért a maximum 10 millió forintos szabad felhasználású hitelről sem, amit akár autóvásárláshoz is fel lehet használni. Bár ez leginkább akkor jöhet jól az autónál, ha legalább 12,5 millió forintba kerül, és lakásgondjai már nincsenek a háromgyermekes családnak. Vagy ha nem gond nekik sem a lakás, sem az autó megvásárlása, de az ingyenpénzt azért igénylik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik