Gazdaság

Lesznek, akiknek fájni fog a legkisebb bérek emelése

Foghatják a fejüket a kisboltosok az újabb minimálbér-, bérminimumemelés miatt, állapítja meg a Blokkk.com bolti fizetési körképében. Két évre előre megvan, hogy mennyi lesz a legkisebb bér, nem csak idénre, hanem jövőre is:

149 ezer forint lesz a minimálbér jövőre
A bérminimum 195 ezer forintra nő.

A portál összegzése szerint már eddig is elég nagy volt a bérszakadék a kisebb és nagyobb boltok között, és nem igaz, hogy már nincsenek bruttó 200 ezer forint alatti fizetések. A bolti fizikai dolgozók több mint fele (a 144 ezer főből 81 ezer fő, 56%) a kis- és középvállalkozásoknál keresi meg a kenyérre valót. És jókorák a bérkülönbségek a boltos világ egészét nézve.

  • Az 5-9 fős kisvállalkozásoknál mindössze bruttó 181 ezer forint jutott átlagban eddig, míg
  • az 50 fő alatti cégeknél ennél valamivel magasabbra, bruttó 189 ezer forintra jött ki az átlag.
  • 50 és 249 fő fölött havi bruttó 222 ezer forint jött ki
  • 249 foglalkoztatott felett viszont már bruttó 254 ezer forint.

Így az 50 fő alatti kisboltosok és a 250-től számított nagyboltosok bérkülönbsége 65 ezer forint. És a legkisebbeket, az 5-9 fős kisboltokat nézve már 73 ezer forintos az olló a 250 főnél nagyobb nagyvállalkozások átlaga között.

A kisboltok egy része bezárt

Nagyságrendjét nézve nem változott a boltos eladók, árufeltöltők, pénztárosok, raktárosok létszáma az elmúlt hónapokban, persze a béreket ők is kénytelenek voltak megemelni. A nagyobb kötelező minimálbér és a munkaerőhiány jelentős béremelést kényszerített ki, a boltos kiskereskedelem egészében a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresetének emelkedése kétszámjegyű, 14% volt az elmúlt egy esztendőben. Ez a létszám tartásához volt elég, de tudott, hogy a jobban fizető nagy láncok némelyike létszámot is emelt, miközben kisboltok bezártak, írta a portál.

A boltokban dolgozó eladók nagyobb része kis-, vagy középvállalkozásnál dolgozik, de és mit láttuk, az eladók keresete a legkisebb boltokban a legkisebb. Nem véletlen ez, hiszen a mikrovállalkozások pénzügyi lehetőségei a legszűkösebbek, de nem csak a boltos kereskedelemben persze.

Ami még szomorú, hogy a minimálbér továbbra is azt fogja jelenteni, hogy nettó százezer forintnál kevesebbet vihet haza a melós:

Jövőre a minimálbér nettója nem éri el a 100 ezer forintot
Pedig 2019-ben 8 százalékkal emelik a minimálbért.

Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik