Gazdaság

A MÁV-vezér elmondta, hogyan került a Mészáros-féle jachtra

Homolya Róbert szerint legalább 6-8 év kell ahhoz, hogy a vasút versenyképes szolgáltatást nyújtson.

A MÁV tavaly nyáron kinevezett elnök-vezérigazgatójával közölt interjút szerdán a hvg.hu. Homolya Róbert már az elején meglepő választ adott arra a kérdésre, hogy mik a legnagyobb kihívások:

Egyrészt, hogy a menetrendszerű, biztonságos működést ellássa a vasúttársaság, az is kihívás.

A legfontosabbnak viszont azt tartja, hogy a közúti és egyéni közlekedéssel szemben versenyképes szolgáltatást nyújtsanak, ehhez szerinte legalább 6-8 év kell. Úgy fogalmazott: új szemléletet hozott a MÁV-csoporthoz, a szervezetet nem csak üzemeltetni szeretné, így új programokat kezdtek kidolgozni, mint a pályaudvarok felújítása, a menetrend-egységesítés, vagy a piaci alapú vagyongazdálkodás.

A közösségi közlekedés párhuzamosságainak megszüntetésével kapcsolatban elmondta: a vasútra gerinchálózatként tekintenek, az esztergomi vonalon már látszik, hogy egyre kisebb a buszos kínálat és sűrűbb a vasúti közlekedés. Fontos azonban, hogy ahol csak a vasút marad meg, ott az infrastruktúra megfelelő állapotban legyen. Elárulta: a legszigorúbb szankciókat kilátásba helyezve utasított mindenkit, hogy áprilisra működjenek az állomások liftjei.

Kitért arra is, hogy Zuglón és Kőbánya-alsón állomásfelújítási tervet készítettek elő, ami reményei szerint őszre megvalósulhat. Néhány százmilliós rekonstrukcióról van szó, amellyel mindkét helyen XXI. századi környezetet tudnak biztosítani. Kőbánya-Kispest felújítása pedig ötéves távlatban valósulhat meg, ott a felüljáróhoz is hozzá kell nyúlni, ami többmilliárdos beruházás, erre a MÁV-nak nincs saját forrása.

Az interjúban előkerült, hogy Homolyát az Átlátszó lefotózta egy jachton, amit Mészáros Lőrinc és üzlettársai is használtak. Erről a MÁV-vezér azt mondta: a fotón Szijj Lászlóval (a Duna Aszfalt vezére és Mészáros üzlettársa) és Kovács Ernővel (Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott) szerepelt; Szijjt 2005 óta ismeri. Meghívást kapott tőle az államtitkári megbízása megszűnte után, ez magánprogram volt a feleségével. Mészáros Lőrinccel pedig hivatalos rendezvényen találkozott. (Fotó: MTI / Mónus Áron)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik