Belföld

Zöldfülű is kap egy szeletet a Pannon Park 600 milliós tortájából

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 03. 09. 15:15

Korábban a témában:

Az uniós Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a Fővárosi Állat- és Növénykert Pannon Park beruházáshoz kapcsolódó költségbecslési, költségmenedzseri, műszaki lebonyolítói, ellenőri és egyéb műszaki tanácsadási szolgáltatásaira kiírt közbeszerzést a Biodóm Mérnökiroda Konzorcium nyerte meg egyedüli pályázóként 599 millió 382 ezer forintos ajánlatával. A szerződés eredetileg becsült összértéke nagyon közel esett az árhoz, 600 millióra lőtték be. A társulás vezetője a Főber Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Zrt., a konzorcium további tagjai a Batoz Tanácsadó Kft. és az Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt.

Nemrégiben sokan felhúzták a szemöldöküket, amikor kiderült, hogy nem sikerült kivitelezőt találni az Állatkert bővítéséhez, illetve a Pannon-Park-projekt munkálataihoz. A csaknem 21 milliárdos közbeszerzés mindkét pályázója, a Garancsi Istvánhoz köthető Market és a kormánykedvencként emlegetett osztrák Strabag is a megadott keretnél drágább ajánlatot adott be.

A Vidámpark helyére tervezett Pannon Park közepén egy óriási üvegépület, a biodóm állna. A költségek gyorsan és óriási tételekkel nőttek, nem először a kormányzati mamutberuházások esetében. A beruházási blöffpolitikáról bővebben itt olvashat.

Újonccal társultak a nagyágyúk

A Főber Zrt. viszonylag gyakran szerepel a hírekben, elsősorban állami megrendeléseivel. Legutóbb például arról írtunk, hogy az erdetileg becsült árnál 95 millió forinttal drágábban, 758 millió forintért végzi el a Testnevelési Egyetem új kampuszát, a kapcsolódó sportlétesítményeket, szálláshelyeket, szolgáltató egységeket érintő lebonyolítói, műszaki ellenőri és tervellenőri feladatokat. A Főber nevét ott találjuk a vizes-vb előkészítésében érintett cégek között is: 2016-ban a Nemzeti Sportközpontok – szintén mérnöki tanácsadói és építési műszaki ellenőri feladatok ellátására – nettó 106,9 millió forintért bízta meg a céget a Császár-Komjádi Uszoda és a Hajós-Széchy Uszoda felújításánál.

A Főber volt az egyik befutó a Liget Budapest egyik nettó 4,2 milliárdos összértékű gigapályázatán is.  A Margit körúti, a gazdasági minisztérium egykori épületének helyére álmodott közpark és mélygarázs tervezési és mérnöki munkáit szintén a ez a cég végzi el, a a TSPC Mérnökiroda Kft.-vel közösen nettó 558 millió forintért vállalták a feladatot.

Az Óbuda-Újlak is gyakran ott zsizseg a méregdrága beruházások környékén, szintén a tervezési-előkészítési fázisban. 135 milliós ajánlatukkal ők vitték el a MÁV által 2013-ban kiírt pályázatot a Sorsok Háza lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatait. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 288 millió forintért bízta meg a céget a Groupama Aréna megvalósításához szükséges lebonyolítói, műszaki és porttechnológiai ellenőri, illetve zöld-tanácsadói feladataival. A cég a vizes vb környékén is kamatoztatja tudását. Tavaly áprilisban vitte el az ugrótrorony tervezésére kiírt pályázatot, csaknem 120 millió forintért.

A Batoz viszont kilóg a társaságból. Az Opten céginformációs adatbázis szerint a vállakozást tavaly szeptemberben, 3 millió forintos tőkével alapították, ügyvezető-tulajdonosa Borsos Zoltán András, akinek ez az egyetlen cége. Sem a vállalkozóról, sem a vállalkozásról nem lelhető fel ennél több a nyilvános adatbázisokban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.