Gazdaság

Pokol lesz az új árufeltöltők élete a Tescóban karácsonykor

Hírül adtuk mi is a Magyar Idők hétfői cikke alapján, hogy átszervez a Tesco: a jelenlegi három árufeltöltői (élelmiszer, nem élelmiszer és szárazáru) pozíció helyett csak egyetlen lesz, az „árufeltöltő munkatárs”. A cikk szerint attól lehetett tartani, hogy emiatt majd otthagyja a dolgozók egy része az áruházláncot.

Megkérdeztük a Tescót, hogyan kell érteni a tervezett átalakítást. A lényeg, hogy

csak a december 3-tól újonnan belépő munkatársakat érinti a változás. 

Vagyis nekik már csak az összevont árufeltöltő munkatárs pozíciót ajánlják fel. A meglévő munkatársaknál viszont úgy tűnik, egyelőre nem változik semmi.

Stresszes lehet Jolly Jokernek lenni

S hogy mivel járhat az átirányítás? Tündi pár hónapig volt a brit láncnál, árufeltöltőként. Szívesen vállalta el a munkát, de egy idő után megkeseredett. Elmondása szerint nem volt ritka, hogy egyik helyről a másikra ugráltatták napközben. Folyton kapkodni kellett, nem volt szinte egy perc nyugta sem. Alig fogott bele például a chipsek kipakolásába, beültették a pénztárba, vagy átvezényelték a WC-papírokhoz. Közben a saját munkájával ugye nem haladt. Amikor a kozmetikumokhoz tették, az volt számára a legnehezebb, mert ott nagyon speciális rendben kell kirakni a termékeket. A nagy hajtásban óhatatlanul is hibázott, sűrűn letolták. Nehezen viselte, ezért lépett ki.

Fotó: Varga György / MTI

Eddig csak évi 44 órában lehetett átirányítani másik területre a dolgozókat. Ha csak egy munkakör lesz, akkor értelemszerűen az árufeltöltésen belül bármikor át lehet csoportosítani az erőket. Ez egyébként nem szokatlan megoldás, a két német diszkontláncban is hasonló a felállás, csak több bérért.

A Tescókban az alapfizetés most bruttó 197 ezer forint.

Azt még nem tudni, hogy az új pozíció milyen bérezés mellett tölthető be. 

Az áruházlánc azt is nyomatékosította, hogy a szakszervezeteket minden, a meglévő munkatársak nagyobb csoportját érintő változásról tájékoztatják. Ez azért érdekes, mert a pozícióösszevonásról a cikk szerint előzetesen nem egyeztettek a szakszervezetekkel.

Hétfőn volt egyébként a Tescónál a bértárgyalás első fordulója a két szakszervezettel, ahol teljes titoktartást vállaltak a felek, amíg nincs megegyezés.

Küzd a Tesco a munkaerőhiánnyal

A Tescótól kérdeztük azt is, valóban 5-10 százalékkal kevesebb-e a dolgozó, mint amennyire szükségük lenne a forgalom ellátásához, de ezt nem erősítették meg és nem is cáfolták. Annyit írtak, hogy a toborzás és a munkaerő-felvétel folyamatos, főleg a kiemeltebb időszakokban. Hozzátették, hogy a szektorban tapasztalható munkaerőhiány miatt a munkaerő-felvétel egyes áruházakban nehezebb.

Kiemelték továbbá, hogy a személyre szabott foglalkoztatás jegyében bevezették a „fixen fix” rögzített részmunkaidős foglalkoztatást, ami például a kisgyermekes szülőknek, nyugdíjasoknak, vagy a másodállást vállalóknak lehet jó, hogy bármely intervallumban, akár heti öt-tíz órában, vagy csak hétvégi munkavégzéssel ők is munkát tudjanak vállalni a Tescókban.

Kimelet kép: Czeglédi Zsolt /  MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik