Gazdaság

Mészáros bekebelezte, idén már nyereséget vár a Mátrai Erőmű

A korábban eredményes társaság tavaly csaknem 9,1 milliárdos hiánnyal zárt, és az idei első félévben is 5,9 milliárdos mínusszal állt.

Az új tulajdonos, a Mészáros csoport által választott menedzsment azonban több eredményes intézkedést hozott, és sikerült növekedési pályára állítani a gazdálkodást – mondta az elnök a hétfőn megjelent interjúban. A hiány már október végére 818 millió forintra olvadt.

Mészáros lánya beült a Mátrai Erőműbe
Az Opus-csoport a napokban kapott engedélyt az erőmű teljes körű irányítására.

A legfontosabb intézkedések közül Valaska József kiemelte, hogy leszorították az üzleti kockázatokat, ugyanis a tulajdonosváltás óta a társaság – az MVM kivételével – már csak másnapra vagy napon belül ad el áramot. A piac is kedvezően fejlődött, ennek következtében teljesítik a tervezett éves bevételt az árameladásban. Jelentős szervezési és élőmunka-bevonási intézkedéseket is tettek, és az igazgatóság kezdeményezésére új motivációs rendszert vezettek be.

A vállalat 2030-ig szóló megújulási programjából az elnök kiemelte a szénalapú termelés nyereségessé tételét és fenntartását legalább 2030-ig, és a karbonszegény technológiák bevezetését.

A cél az, hogy a Mátrát átvezessük a karbonmentes gazdaságba

– mondta. Az új stratégiában a termelés részben a gázra, részben a megújuló energiaforrásokra, a biomasszára, az RDF-hulladékra és a napenergiára alapozódik, de megjelenik az üzleti szegmensben az energiatárolás és a szabályozás is, mert ezek elengedhetetlenek az ellátásbiztonság érdekében.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik