Gazdaság

19,7 helyett 25,7 milliárdért épít hokicsarnokot az Orbánt reptető Garancsi István

A nagyvállalkozó állja a miniszterelnök luxusrepülőzéseit, de a mentelmi bizottság szerint ez rendben van.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy Garancsi István cége, a Market Zrt. építi fel Székesfehérvár új jégkorongcsarnokát, több mint 25,7 milliárd forintért. Azt viszont csak most tudtuk meg a Közbeszerzési Értesítőből, hogy a kivitelezés eredetileg becsült értéke 19,7 milliárd forint volt, tehát ennél

a Market 6 milliárd forinttal többért vállalta el a munkát. 

Szeptember elején derült ki, hogy Orbán Viktor kormányfő egy titokzatos magángépből  szállt ki a ferihegyi repülőtéren július 25-én, a MOL-Vidi FC bolgár bajnok elleni BL-meccse után. A rejtélyes gépről később Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője rántotta le a leplet: a 17 milliárd forint értékű luxusrepülőt Garancsi István bérli, a miniszterelnök az ő vendége volt.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd politikusa a nagyértékű ajándékozás miatt a Parlament mentelmi bizottságához fordult. A DK is megpróbálta jogi útra terelni a luxusrepülőzés ügyét, sikertelenül. A bizottság azzal utasította el a párt beadványát, hogy nem tekinthető ajándéknak egy olyan sportrendezvényre szóló út, amelyen magyarok vagy Magyarország is részt vesz.

Időközben a Schmidt Mária tulajdonában lévő Figyelő az Év Vállalkozásának választotta a Market Zrt.-t. A díjat Orbán Viktor adta át.

Orbán Viktor díjazta az őt reptető Garancsi milliárdos közbeszerzésekkel kitömött cégét
Garancsi cége legutóbb egy több mint 25 milliárdos állami megbízást kapott.

A Market Zrt. tavaly 20 milliárd forinttal növelte a bevételét, amely így átlépte a nettó 100 milliárd forintot, profitja pedig megháromszorozódva 6 milliárd forint fölé hízott. Garancsi pedig a leggazdagabb magyarok egyike, a Forbes a 19. legvagyonosabb személynek rangsorolta közel 50 milliárdra tett vagyonával, a napi.hu a 22. legmódosabbnak titulálta 48 milliárdra saccolt vagyonával.

20 milliárddal növelte bevételét Garancsi Market Zrt.-je
Az osztalék összegét is megduplázták.

Kiemelt kép: Vigh István Ádám / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik