Gazdaság

Óriási megbízást kapott az Orbán Viktort reptető vállalkozó cége

Igazából még le sem csengett az a botrány, amelynek egyik fő szála, hogy Orbán Viktor kormányfő annak a Garancsi Istvánnak a vendégeként repült a Mol-Vidi bulgáriai focimeccsére, akinek a cégei az elmúlt években jókora megbízásokat nyertek el az államtól, most egy újabb munkával bízták meg Garancsi egyik cégét.

Garancsi repteti Orbánt a luxusgépen 
Kötelékben repülnek a Vidi meccseire. 

Az Átlátszó kiderítette, hogy ugyanazzal az osztrák lajstromszámú magánrepülővel utazott a nyáron Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Mészáros Lőrinc lánya, Beatrix. Ráadásul ez a luxusgép útja többször keresztezte egymást egy luxusjachtéval, amelyen pedig Mészáros Lőrincet, az uniós pénzosztás kezelésének akkori egyik felelősét, ma már a MÁV vezérét, Homolya Róbertet, és azt a Szíjj Lászlót videózta és fotózta le az Átlátszó, aki Mészáros üzlettársa és cége is hasznot húzott a közbeszerzésekből az elmúlt években.

Átlátszó: Ugyanazzal a magángéppel utazgat Mészáros lánya és Orbán
Egy luxusjachton pedig felbukkant a magyar kormány holdudvara.

Nem tudni továbbra sem, kinek a tulajdonában van a repülőgép, amelyre a kormányszóvivő állítása szerint Garancsi vendégeként ült fel Orbán. Üzemeltetési költségét óránként 1,5-3 millió forintra tette az oknyomozó portál. Amikor nemrég Orbánt a Garancsi-féle repülőutas kalandjáról kérdezték, azt felelte, hogy

Harminc év óta így megyek, jövő héten is így fogok menni, és azután is így fogok menni. Meggyőződésem, hogy a miniszterelnöknek ott kell lennie ha az országot érintő sportról, gazdaságról vagy kultúráról legyen szó.

Ennek fényében pikáns, hogy Garancsi egyik fő cége, az építőiparban jeleskedő Market Építő most egy hatalmas megbízáshoz jutott.

Több mint 25 milliárd forintból épülhet multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok Székesfehérváron, miután az önkormányzat meghívásos közbeszerzési eljáráson kiválasztotta a nyertes ajánlattévőt, számol be az MTI. A nyertes a Market Építő Zrt. lett, nettó 25,75 milliárd forintért vállalta a munkát.

Ebbe alsó hangon (3 millió forintos óradíjjal számolva) 8500 órányi repülés belefér, ha az olcsóbb, óránként másfél millió forintos becsült üzemeltetési költséget vesszük alapul, akkor pedig 17 ezer órányi repülés is kijön belőle.

A Market Építőnek eléggé jól megy, tavaly 20 milliárd forinttal növelte a bevételét, amely így átlépte a nettó 100 milliárd forintot, profitja pedig megháromszorozódva 6 milliárd forint fölé hízott. Garancsi pedig a leggazdagabb magyarok egyike, a Forbes a 19. legvagyonosabb személynek rangsorolta közel 50 milliárdra tett vagyonával, a napi.hu a 22. legmódosabbnak titulálta 48 milliárdra saccolt vagyonával.

20 milliárddal növelte bevételét Garancsi Market Zrt.-je
Az osztalék összegét is megduplázták.

A Modern Városok Program keretében megépülő, közel 6000 fő befogadására alkalmas Alba Aréna építése nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás. A Budai út mellé tervezett multifunkcionális csarnok építése kapcsán korábban megítélt félmilliárd forintnyi állami forrás a területvásárlási és tervezési költségeket fedezte 2016-ban. A város vállalta, hogy elkészíti a komplett építési engedélyezési tervdokumentációt, valamint a közmű- és útterveket is, az építkezés költségeit pedig az állam biztosítja. A polgármester, Cser-Palkovics András azt ígéri, az első kapavágástól számítva 18 hónap alatt épülhet meg a csarnok.

(Kiemelt képünkön Garancsi István és Orbán Viktor, fotó: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik