Gazdaság

Mindenkit lenyomott a kukakirály, és most kétmilliárdért építkezhet

Nyár elején még úgy tűnt, hogy Hercsik István, a hulladékbiznisz Mészáros Lőrinceként emlegetett kukakirály kegyvesztett lett. Lecsapott rá a versenyhivatal kartellezés gyanújával, ráadásul elakadtak azok a közbeszerzések, amiken tarolni szoktak Hercsik érdekeltségei.

Hajnalban ütött rajta a GVH a miskolci kukakirályon, aki így is százmilliókat kaszál
Hercsik István miskolci vállalkozó kapcsolatai az Orbán-család egyik cégéig érnek, de most kutyaszorítóba került. A pénzeső azért még így sem tudja elkerülni.

Igen forróvá vált ez a terület, hiszen szorosan kapcsolódik a hulladékgazdálkodási feladatokba látványosan belefulladt, sem a gyűjtést, sem a számlázást megoldani nem tudó állami kukaholding eszközellátó akcióihoz. A legutóbbi hírek szerint több tízmilliárd forintnyi vitatott könyvelési tétellel birkózó állami társaság mínuszainak egy részét megkérdőjelezhető beszerzésekre elszórt közpénzhegyek okozzák.

Az említett kartellvizsgálat során pedig éppen azt vizsgálják, hogy hulladékgyűjtőedények, speciális gépjárművek, berendezések beszerzésére irányuló közbeszerzésekben összejátszottak-e az egyes szereplők, köztük a Hercsik érdekeltségében álló Mento Környezetkultúra Kft.

Hercsik István
Fotó: Vajda János / MTI

Bármilyen vészjóslóan hangzott a hajnali rajtaütés, Hercsik most megint egy nagyobb darabot szakított a közpénzes megrendelésekből a Mento Környezetkultúra Kft. révén. Fő érdekeltsége az önkormányzati tulajdonú vagyonkezelőtől a miskolci ipari parkban nyert el durván nettó 2 milliárd forint értékű infrastruktúraépítést. Az uniós támogatású projekt része aszfalt burkolatú feltáró út, járda, kerékpárút körforgalommal, közvilágítással, valamint csapadékvíz elvezetéssel, a második ütemben pedig ivóvízvezeték, szennyvízcsatorna és záportározó építése is szerepel.

Olyan cégeket utasított maga mögé, mint az Apáthy Endre érdekkörébe tartozó, 18 milliárd forint árbevételű A-Híd Zrt., illetve a Közgép helyébe lépett és azt nemrég cégjogilag is bekebelező Duna-Aszfalt Kft. A Mento ezekhez képest lényegesen kisebb versenyző, fénykorában 11 milliárd forint árbevételt produkált, de tavaly ezt meg sem közelítette: 4,7 milliárd forint forgalom mellett 860 millió forint nyereséget könyvelt el.

A Mento nemcsak hulladékos közbeszerzések, hanem miskolci megbízások gyakori  nyertese, korábban 881 millió forintért végezhettek munkálatokat a miskolci ipari parkban, és közel 100 millióért kátyúzhattak az önkormányzatnak. A helyi győzelmek mellett azonban gigaprojektekben is felbukkant a Mento: egyike annak a négy cégnek, amelyikkel 12,9 milliárd forintos  keretszerződést kötött az állami Nitrokémia Zrt. a Gyöngyösoroszi Ércbánya-bezárás V. ütemének munkálataira.

A Vértesi Erőmű helyreállításán is dolgozott a cég, és ebben a projektben közösködhetett a Nehéz Kő Kft.-vel, a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek a cégével. Utóbbi szállította a követ a helyszínre nagy mennyiségben, jóllehet a Zoom.hu cikke szerint erre nem lett volna szükség.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik