Gazdaság

Szemétkáosz: jött egy katasztrófavédelmis autó és sok helyen megállt a faluban

A Dunakanyarban, Kismaroson ma volt kukanap, meg is jelent délelőtt a kukásautó, de csak az óvoda és a többi közintézmény edényét ürítették. A házak előtt állnak a tele kukák.

– számolt be egyik olvasónk az első olyan nap tapasztalatáról, amikor hivatalosan is összeomlott a központosított szemétszállítás. Az ország egyik legnagyobb hulladékgyűjtő cége, a 116 településen 360 ezer ember szemetét elvileg begyűjtő és elszállító Zöld Híd forráshiányra hivatkozva (mert az állami kukaholding a kelleténél kevesebb pénzt utalt a Zöld Hídnak jó ideje) bedobta a törölközőt, és a lakosok vegyes, kommunális hulladékát már nem szállítja el, csak a közintézmények elől, és onnan is csak addig, amíg van üzemanyag a kukásautókban.

Másik olvasónk a Pest megye északi részén található Kóspallagon lakik, ezt írta délután 1 órakor:

még nem vitték el, viszont volt egy katasztrófavédelmis személyautó és sok helyen megállt a faluban. Az emberek értetlenül állnak a helyzet előtt.

Mi a helyzet Önöknél?

Ön is a Zöld Híd ellátási körzetében lakik? Kérjük, írja meg tapasztalatait, levelét írja meg a cikk szerzőjének címére: roland.baksa@24.hu . Köszönjük.

A katasztrófavédelmis autó megjelenését az magyarázza, hogy amikor leáll a szemétszállítás, ott elvileg a katasztrófavédőknek kell átvenni a feladatot – valahogyan meg kell oldani, hogy el legyen szállítva a hulladék. Ez inkább azt fogja jelenteni, hogy fel fognak kérni egy másik céget, vagy ha nem lesz, úgy kijelölik, hogy az szállítsa el. Ugyanis ha napokig ott bűzölög a szemét a házak előtt, akkor a patkányok is megjelennek.

Úgy fest egyelőre, nincs másik vállalkozó erre a feladatra, úgyhogy könnyen lehet, hogy az eddigi céget fogják rábírni, hogy folytassa a munkát, de most már ki is fizetik, egy ilyen helyzetre létrehozott tartalékból.

Fokozódik a káosz: nincs más, aki elszállítaná a szemetet a törölközőt bedobó cég helyett
  Dagad a hulladékszállítás szétcsúszása körüli botrány. Pénteken hivatalosan is jelezte az ország egyik legnagyobb szemétszállító cége, a Pest

Veresegyházról harmadik olvasónk írta a kora délutáni állapotot.

Nem vitték el a szemetet. Volt már rá példa, hogy nem szállították el a kommunális hulladékot, de a kukaholding kiszámlázta a díjat. Panaszomra – amely 10 hónapja íródott – a mai napig nem érkezett semmi válasz.

Hétfőn 30 településről kellett volna elvinnie a vegyes hulladékot a Zöld Hídnak. Ma újabb településeken rohadhat ott az utcákon a kukában a szemét.

Valóban az utcán rohad már több tucat településen a szemét, mert nem viszik el
Az emberek kihúzták a hulladékkal teli kukákat a házak elé, de a szállítás összeomlott.

Az okokról írtunk több cikkben is, néhány ízelítő:

Nem is olyan lassan betemeti a szemét a fél országot
Leállt a zöldhulladék begyűjtése 116 településen az őszi lombhullás kellős közepén, már a főváros utcáin is hetekig parkol a szelektív hulladék.

És

Nagy slamasztikában a hulladékkáosz miatt az egészet okozó állam
A katasztrófavédőknek kell valahogyan megoldani hétfőtől 116 településen a szemét elszállítását.

Azért vannak, akik jól keresnek, hiába van káosz

A szemét az utcán marad, a vezetői fizetések az égig érnek
Központosították, hogy olcsóbb legyen, de a valóságban egy pénzégető és kevéssé hatékony rendszer jött létre.

(Kiemelt kép: Marjai János/24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik