Belföld

A Fundamenta-vezér szerint szó sincs extraprofitról

Pedig a fideszes Bánki Erik ezt a kártyát is előhúzta a lakástakarékok támogatásának eltörlésekor.

A lakástakarékok 110 milliárd forint bevételt generálnak a gazdaságnak és ezzel az államkasszának, miközben az állami támogatási büdzsé 60-70 milliárd forint volt idén, tehát az állam számára pozitív az eredmény – mondta Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója a Portfolio Öngondoskodás konferenciáján, ahol arról volt szó, miért rossz döntés a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának eltörlése.

Tátrai hangsúlyozta: az állam nem szántotta be a teljes szektort, csak az állami támogatás szűnt meg. Pedig szerinte hatékony a rendszer, egy forint állami támogatás hét forintot generált a gazdaságban, és ma mintegy másfél millió szerződés van a piacon, vagyis nagyjából 2-3 millió ember élet- és lakhatási körülményein javítanak a lakástakarékok.

A fideszes Bánki Erik extraprofittal kapcsolatos felvetésére reagálva elmondta: a Fundamentánál elmondható, hogy az eddig befektetett tőke máig nem térült meg, ennek ellenére elkötelezettek a piac és az ügyfelek irányába. Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese pedig azt mondta erről: a szegmens még csak most lett nyereséges.

Bilibók Botond, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója súlyos kulturális problémának tartja, hogy ilyesmi megtörténhet – szerinte hasonló a helyzet, mint a magán-nyugdíjpénztári rendszer beszántásakor. Semmiképpen nem előremutató szerinte, hogy a piaci szereplők közül csak nagyon keveseket kérdeztek meg egy ilyen horderejű döntés előtt.

A Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója és a MABISZ elnöke, Pandurics Anett szerint minden olyan üzenet, ami az öngondoskodást támadja, mint ez a kormányzati döntés, jó néhány lépéssel visszaveti a küzdelmet az öngondoskodás előmozdítására, és a kiszámíthatóságot is megkérdőjelezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik