Gazdaság

Panamába folyt az MVM rejtélyes 4,8 milliárdja

Az MVM Zrt. 4,89 milliárd forintot juttatott az MVM International AG nevű zürichi leányvállalatának, hogy az szerezzen be neki egy informatikai rendszert, hivatalos nevén, a Központi Termelés Megjelenítő (KTM) és felügyeleti rendszert. Az Index cikke szerint az egy munkavállalós, apró svájci MVM-cég a legnagyobb titokban továbbadta a megbízást Szlovákiába. A szállító a szlovák Scadex s.r.o. nevű, frissen alapított révkomáromi cég lett.

A cég ugyan a hazai energetikában vagy informatikában ismeretlen, de kiderült, hogy a társaságnak 15 százalékban egy Budakeszin lakó magyar ember, Fürlinger Gyula a tulajdonosa, míg 85 százalékban egy másik szlovák cég, a Constructline s.r.o. Utóbbi pedig teljes egészében a panamai Bearberry SA tulajdonában áll.

Az MVM gyanús informatikai beszerzésének ügye azért robbant, mert a KPMG nem volt hajlandó aláírni az állami cég éves beszámolóját. Az auditor fennakadt a svájci leányvállalat informatikai beszerzésén. Az Index szerint számukra rendkívül gyanús volt, hogy miért ad ilyen hatalmas összeget az MVM-csoport egy, az üzlet megkötése előtt szlovák cégnek, amelynek ráadásul panamai háttere van.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az MVM informatikai vezetése blokkolhatta volna a projektet, ugyanis az MVM-en belül létezik egy Csoportszintű Megállapodás nevű dokumentum, amely arról rendelkezik, hogy informatikai munkát csak az MVM Informatika és az MVM Net Zrt. végezhet a cégcsoport számára. Ennek jegyében az MVM Informatika Zrt. vezérigazgatói tisztségét és az MVM informatikai igazgatói posztját mindig ugyanaz a személy töltötte be. Ő Lazarovits Márk volt, a Synergon Informatika Zrt. korábbi vezetője, akit onnan ismerhet a közvélemény, hogy a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes elleni büntetőeljárásban róla állította azt Balogh Zsolt volt BKV-vezérigazgató, hogy eljuttatott egy pénzzel teli nokiás dobozt Hagyónak.

Nokia-dobozos szál az MVM ötmilliárdos botrányában
Megakadályozhatta volna a gyanús informatikai beszerzést az MVM egyik igazgatója, akit korábban azzal hozott hírbe a BKV vezérigazgatója: ő adta át a pénzzel teli nokiás dobozt Hagyó Miklósnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik