Közélet

Jogerősen pert nyert Szél Bernadett

Éppen három évvel ezelőtt kezdődött el az a per, amelyet a MET gázkereskedő cég indított Szél Bernadett LMP-s parlamenti képviselő ellen. Az energiaipari vállalat azért perelte be a képviselőt, mert szerintük megsértette jó hírnevüket, amikor a MET-nek biztosított gázimportkedvezményt az adófizetők pénzének kipumpálásaként emlegette.

Az LMP kétszer is feljelentette a céget, de az ügyészség mindkétszer elutasította a feljelentést arra hivatkozva, hogy az államot nem érte kár. Ugyanakkor az első elutasítás után az MSZP kiperelte a MET szerződéseit, melyek azt valószínűsítik, hogy az állami MVM százmilliárdos nyereségről mondott le azzal, hogy a Fidesz-közeli, Garancsi Istvánhoz köthető magáncégnek átengedte a gázbehozatal nyereségét.

Az Index arról számolt be, hogy

a Kúria szerdai, harmadfokú ítéletében úgy ítélte meg, hogy Szél Bernadett politikusként egy közvitában, a véleménynyilvánítás keretein belül tett kijelentéseket. Az ítélet ezzel jogerőssé vált.

A MET összesen nyolc állítást peresített és állításonként 600 ezer forint sérelmi díjat kért, továbbá azt állította, hogy elmaradt haszonként leírható anyagi kár is érte, mert egyes ügyfelei nem hosszabbították meg a szerződéseiket, ezért az első két eljárásban közel 19 millió forintos volt a kereset.

A bíróságok mindhárom bírósági szinten egyetértettek abban, hogy Szél véleményt mondott és azok pontos valóságtartalmát már nem vizsgálták. A felülvizsgálati eljárásban a MET már csak az állításonként összeírt sérelmi díjat követelte, az elmaradt haszon miatti keresetet nem.

A MET közleményt adott ki a döntéssel kapcsolatban, ebben azt írták:

A MET tudomásul veszi a Kúria döntését – ugyanakkor meggyőződése, hogy a politikus valótlan, illetve a valóságot hamis színben feltüntető kijelentései túllépik a véleménynyilvánítás határait, és hátrányosan befolyásolják a cég megítélését. A képviselő a bíróságon egyetlen állítását sem tudta bizonyítani.

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik