Gazdaság

Újabb zsíros üzletet talált Rogán bizalmasa

Az üzleti ügyekben Rogán Antal kabinetminiszter jobbkezének számító Kertész Balázs legújabban gázkereskedő céget alapított. A szálak a svájci adóparadicsomtól a Gellérthegyen keresztül Grúziáig kuszálódnak.

Nemcsak előbújt, hanem akcióba is lépett Kertész Balázs, aki Rogán Antal jelenlegi miniszterelnöki kabinetet vezető miniszter „gazdasági jobbkezeként” vált ismertté. Az eddig inkább rejtőzködő bizalmasként emlegetett és egy ideje már svájci lakcímmel, sőt villával rendelkező Kertészre nemrég a Magyar Narancs bukkant rá a fővárosban: a Gellérthegyen, a Rezeda utca egyik luxusvillájában, de látták a miniszterelnöki vej, Tiborcz István BDPST nevű ingatlanos cégének ugyancsak gellérthegyi székhelyén is. Az eklektikus stílusban, száz éve épült, Kertész-féle villáról azt írták, értéke akár egymilliárd forint is lehet. Az Átlátszó oknyomozó portál már két éve, a felújítás kezdetén felgöngyölte a tulajdonosi szálakat, a luxusvillát birtokló Rezeda 5 Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonosi hálóját egy svájci vállalkozásig, a Bergavest AG-ig vezette, amely közvetlenül ugyan nem, de személyi szálakon összeköthető Kertésszel.

2015. október 19-én Áder János köztársasági elnök a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezte ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében. Rogán háta mögött a szemüveges férfi Kertész Balázs.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

De nem a gellérthegyi mozgolódás az egyetlen jele annak, hogy Rogán embere újra beleveti magát Magyarországon az üzletbe: hazai céghálója is gyarapodott, néhány héten belül két új Kertész-érdekeltséget is bejegyzett a cégbíróság.

Az ügyvéd-üzletember legújabban az energetikában aktivizálja magát, mint a 24.hu észrevette, néhány napja Monavis Energy Zrt. néven jegyeztek be új céget, amelynek fő profilja a gázkereskedelem,

ezen kívül egyetlen más tevékenységi kört adtak meg, a gázelosztást. A zrt.-kre előírt minimális, 5 millió forint alaptőkével bejegyzett társaság vezérigazgatója Kertész Balázs, aki a magyar kormányközeli üzletemberek által is kedvelt, svájci adóparadicsomként számon tartott Zugban található lakcímet adott meg a cégbíróságnak. A gázkereskedő alapítója a Monavis Holding Zrt. – ennek megalapításáról a Magyar Narancs számolt be először  –, az utóbbinak pedig nemcsak vezérigazgatója, hanem egyedüli részvényese is Kertész, így közvetetten a gázkereskedő is az övé.

Kertész saját cégeivel eddig nem keltett feltűnést, annál nagyobb port vertek fel Rogán Antallal közös ügyletei. Mindenekelőtt a belvárosi ingatlanbotrányként emlegetett akciósorozat, az Index oknyomozó cikke úgy mutatta be Kertészt, mint a Rogán Antal polgármestersége idején működő, az V. kerületi önkormányzat vitatott ingatlaneladási rendszerének meghatározó figurája, annak jogi tökéletesítője. Kertész tanácsadó cége maga is furcsa úton jutott hozzá 150 milliót is érő, évekkel korábban önkormányzati tulajdonú irodájához – idézte fel a portál.

Rogán Antal a Fővárosi Közgyűlés 2011-ben
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A belvárosi ingatlanbotrányok szemmel láthatóan nem gyengítették Kertész pozícióját az önkormányzatnál Rogán távozása után sem, az ügyvéd még mindig igazgatósági tag a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-ben az Opten céginformációs adatai szerint.

De ennél is nagyobb, messze Magyarország határain túlnyúló ügyekkel is kapcsolatba hozták Kertészt, így a Rogán által kitalált letelepedésikötvény-programmal, valamint a miniszter és két társa által fejlesztett informatikai találmányt, az elektronikus­aláírás-eljárást átvevő céggel, a MobilSign Kft.-vel is. A Népszabadság írta meg, hogy a MobilSign székhelyéül szolgáló ingatlant 50 százalékban Kertész birtokolta, és a találmány hasznosítási jogát is erre a cégre ruházták át.

Ami Kertész aktivizálódását illeti, a már említett Monavis Holdingról a cégadatokból több nem derül ki, mint hogy vagyonkezelőként működik, vagyis más cégeket fog majd össze, azok nyeresége csapódik le a júliusban bejegyzett holdingban. A magyar cégnyilvántartás alapján eddig nem sok összefogni való akadt, a két új társaságon kívül még a Monavis Consulting található a regiszterben. Nem kizárt, hogy újabb leányok alakulnak még, ahogy az sem, hogy külföldi érdekeltségek is bővítik a céghálót. A tanácsadó cég egyébként a legrégebbi, 2010-es alapítású, és bár vezetője már nem, de tulajdonosa még mindig Kertész. Tavaly viszonylag gyengén muzsikált ez a vállalkozás: a bevétele a 35 millió forintot sem érte el, a vesztesége meghaladta a 21 milliót, és a múlt év végén 89 millió forint kötelezettségállományt mutatott ki.

Mindhárom Monavis-vállalkozás székhelye az Aulich utca 3. Ez az az épület, amely előtt tüntetés is volt, és falára korrupciós emléktáblát ragasztott Juhász Péter, az Együtt akkori elnöke ezzel a szöveggel:

ebben a házban feketézte el Rogán Antal és bandája a magyarok pénzét Orbán Viktor miniszterelnöksége idején.

Az Index videofelvétellel mutatta meg bő két éve, milyen illusztris tárgyalópartnereket képes vonzani a fővárosi épület, amelynek a harmadik emeletén akkor még csak a Kertész-féle tanácsadócég volt fellelhető. Habony Árpádnál és Rogán Antalnál is nagyobb potentátok tárgyaltak a ház előtt: Irakli Rekhviashvili grúz bankár, egykori gazdasági miniszter, Nikoloz Gilauri, Grúzia egykori energiaügyi-, majd pénzügyminisztere, aki egy időben miniszterelnök is volt. Elkapott beszélgetésükben egy grúziai erőmű terve sejlett fel, és a külgazdasági ügyleteket finanszírozó magyar kormánybank, az Eximbank neve is előkerült.

Akkoriban nem derült ki, pontosan milyen projekt útját egyengették Magyarországról, de rögvest összekötötték a Fidelitasból induló triót: Rogán vezette az ifjú fideszeseket, Kertész alapító tag volt, és a karrierjét ugyancsak a Fidelitasban beindító Puskás András, Rogán egykori alpolgármestere addigra már az Eximbanknál volt vezérigazgató-helyettes.

Mindenesetre Kertész az energiabizniszben sem teljesen új versenyző, igazgatósági tag az ország biztonsági tartalékáról gondoskodó Magyar Szénhidrogénkészletező Szövetség évi 8 milliárd forint forgalmú cégében, az Opal Szolgáltató Zrt.-ben. (Történetesen Bártfai Bélával együtt, aki az állami vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea férje.) Svájcban is otthonosan mozog, bejegyzett lakhelye,

Zug pedig a magyar energetikai biznisz fellegvára, oda van bejegyezve a MET Holding AG, a magyar kormány által engedélyezett gázüzleten óriásit kaszáló csoport anyavállalata. A kiperelt szerződésekből úgy becsülték annak idején, hogy a gázbehozatal átengedésével az állami tulajdonú MVM százmilliárd forint profitról mondott le a magyar milliárdosok érdekkörébe tartozó magánvállalkozás, a MET javára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik