Gazdaság
Miskolc, 2018. szeptember 13.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a nagyméretű szerszámokat tervező és gyártó Spinto Hungária Kft. új gyárának avató ünnepségén Miskolcon 2018. szeptember 13-án.
MTI Fotó: Vajda János

Közös siker: ön és az EU épített egy gyárat Hernádi Zsoltéknak

Korábban a témában:
 • A magyar vállalatok már többet ruháznak be Magyarországon, mint a külföldiek – állította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy magyar tulajdonú szerszámgépgyár átadásán nemrég.
 • A miniszter nem véletlenül fáradt el a Miskolc déli ipari parkba, az üzemet ugyanis Hernádi Zsolt Mol-vezér, pontosabban a kockázati tőkealapja gründolta.
 • Az első százmilliók Brüsszelből, az Európai Unió Jeremie-programjából érkeztek.
 • Azután beszállt a kormány bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. leánya 1 milliárd forinttal.
 • Majd a kormány megítélt 2,45 milliárd forint egyedi támogatást a beruházáshoz.
 • Így a beharangozott, 6 milliárd forintos projekt durván kétharmadát az adófizetők állják, egyharmad jut a magyar befektetőkre.

Szijjártó Péter nem feltétlenül az adófizetők beruházásokban vállalt döntő szerepére utalt, amikor azzal konferálta fel a Spinto Hungária Kft. új, hatmilliárd forint értékű miskolci gyárát az MTI tudósítása szerint, hogy

 a magyar gazdaság egyre-másra aratja a sikereket, amelyek egyben minden magyar ember sikerei is.

A külgazdasági és külügyminiszter csupa biztató dolgot mondott: míg 2016-ban német és amerikai cégek fektettek be legtöbbet Magyarországon, tavaly a németek után a magyarok voltak a másodikak, az idei év első felében pedig már a magyar vállalatok hajtották végre a legtöbb beruházást.

A miniszter nem győzte hangsúlyozni, hogy az új, nagyméretű szerszámokat tervező és gyártó Spinto Hungária magyar tulajdonban van, a stratégiai fontosságú befektetés magyar siker, a magyar versenyképesség egyre javul az autóiparban, a kormány pedig jelentős segítséget ad ehhez. A Spinto Hungáriának például – folyó áron – 2,45 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg, amit a megállapodás szerint 2018 és 2024 között folyósítanak.

Azt viszont a beszámolók szerint nem említette a miniszter, hogy:

 • a beruházásba beszállt az Európai Unió is,
 • méghozzá úgy, hogy az európai adófizetők pénze közvetve Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, illetve Pócs Jánost (nem a fideszes képviselő) gazdagítsa. Való igaz, ők magyarok, de az indulópénz Brüsszelből érkezett.
Miskolc, 2018. szeptember 13.
Pócs János ügyvezető igazgató (b2) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) a nagyméretű szerszámokat tervező és gyártó Spinto Hungária Kft. új gyárának átadásán Miskolcon 2018. szeptember 13-án.
MTI Fotó: Vajda János
Pócs János ügyvezető igazgató és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Spinto Hungária Kft. új gyárának átadásán Miskolcon szeptember 13-án. MTI Fotó: Vajda János

Közpénzzel könnyű

Ami az előzményeket illeti, a miskolci beruházást eredetileg a Spinto-TDM Szerszámtervező és Gyártó Kft. tervezte, amelynek egyik tulajdonosa  Pócs János volt. A kormány már 2016 márciusában nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánította. a projektet. De közben még komolyabb versenyző szállt be az üzletbe: júniusban ismét megkapta a beruházás az engedélyezési eljárások egyszerűsítését, gyorsítását szolgáló könnyítést, de ekkor már a Spinto Hungária Kft. nevére.

Hernádi tőkealapja és a szexoldalak

A Gran Kockázati Tőkealapról akkor írtunk legutóbb, mikor kiderült, hogy Garancsi István érdekeltségével egyetemben az ígéretes vállalkozások felfuttatására a Jeremie-programból kapott uniós milliárdokkal sikerült az EU hírnevét sértő ügyekbe keveredni. OLAF-vizsgálat lett a vége, és 4,3 milliárd forint uniós támogatást bukott el Magyarország.

A Spinto Hungária tulajdonosa ekkor a Spinto TDM és a Hernádi Zsolt tulajdonában lévő Gran Private Equity Zrt. által kezelt, 4,3 milliárd Ft jegyzett tőkéjű Gran Kockázati Tőkealap (GKT) voltak. A GKT 2013-ban nyert el forrást az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramból, a pénzt ígéretes vállalkozásokba fektették be, a szabályok szerint 30 százalékos magánforrással megtoldva. Az egyik szerencsés vállalkozás a Spinto Hungária volt. A cég beszámolójában az áll, hogy Miskolc déli ipari parkjában, csaknem 3 hektáros területen megvalósuló, több mint 6 milliárd forintos beruházásról van szó. A tervek szerint 140 embert foglalkoztatnak és fő profiljuknak megfelelően fröccsöntő, nyomásöntő- és lemezmegmunkáló szerszámokat készítenek az autóipar számára. A 2017-ről készült mérlegben, mivel az építkezés még folyamatban volt, a beruházás hatmilliárdjának még csak a kisebb része látszik, valamivel több, mint 1,5 milliárd forint tárgyi eszközt mutattak ki, ami a gyárépítés költségeiből, illetve a gépbeszerzésre adott előlegekből állt össze.

Hernádi alapja tehát befektette az EU pénzét a miskolci gyárba, azután útjukat a kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt minősítéssel és állami támogatással egyengette.

A már említett 2,45 milliárd forintos egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatás mellett 2017 májusában tőkeágon is beszállt az állam: tulajdonos lett az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., a magyar fejlesztési bank befektető cége. Az üzletrészek 49 százaléka került az állami cég tulajdonába, miután 1 milliárd forinttal toldotta meg az autóipari beszállító tőkéjét.

A Spinto Hungária Kft. tulajdonosai 2017. május 9-től:

 • MFB Invest Zrt. 49 százalék,
 • Gran Kockázati Tőkealap 23,5 százalék,
 • Spinto-TDM Kft. 10,5 százalék,
 • Lantos Vagyonkezelő Zrt. 10 százalék,
 • Septem Lute Kft. 7 százalék.

Az utóbbi két cég Lantos Csaba milliárdos vagyonkezelője. Lantost újabban egészségügyi befektetésekben aktív, korábban a svájci Zugban bejegyzett, energiakereskedő MET Holding AG igazgatóságának elnökeként vált ismertté.

De miért cuppant rá a NER a miskolci beruházásra? Mert biztos üzlet. Pócs János ügyvezető a miskolci gyár átadásán azt mondta: 2020-ra már 15-20 millió eurós árbevételt terveznek.

Szijjártó Péter idén márciusban, a szintén autóipari beszállító Novus Interiör Hungary Kft. új gyártócsarnokának avatásán arról beszélt, hogy a magyar ipari kibocsátás 28,7 százaléka az autóiparból származik.

Tavaly a magyar autóipar rekordot ért el, nyolcezer milliárd forintnyi értéket állított elő,

aminek 92 százaléka exportra ment. Az autóipar van akkora üzlet és van olyan értékes stratégiai iparág, mint a Mészáros Lőrinc és üzlettársai kezébe tett építőipar, a szintén Mészároshoz, illetve Andy Vajnához juttatott média.

Miért tőkealapozik az EU?

Bár az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogram nevében megtaláljuk a közgazdaságtan két alapfogalmát, a kockázatot és a tőkét is, a Hernádi-féle alapnak nem igazán kellett kockázatot vállalnia, hiszen a tőke az Európai Uniótól érkezett. Az EU egyik célkitűzése a konvergencia, a versenyképesség növelése, ehhez pedig többféleképpen biztosít segítséget: az egyik a kockázati tőkealapokkal való együttműködés.

Az EU a tőke túlnyomó többségét adja, a tőkealapok pedig a megtérülésorientált döntéseket, a piaci szemléletet, a helyismeretet. Jelen esetben az EU olyan éppen csak induló vagy kibontakozásuk elején lévő kis- és középvállakozásoknak akart tőkesegítséget nyújtani, amelyek ígéretesek, nagy növekedési potenciállal rendelkeznek.

Utóbbi minden bizonnyal igaz a Spinto Hungáriára, hóna alatt a kormányzat segítő kezeivel.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a Spinto Hungária Kft. új gyárának avató ünnepségén Miskolcon 2018. szeptember 13-án. MTI Fotó: Vajda János

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Creative Worker. Listen Music. Working. Ideas. Light Bulb. Glasses. Laptop. Comfortable. Project. Sit. Brainstorm. Young Guy. Businessman. Work. Office. Businesspeople. Workplace. Inspiration.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.