Gazdaság

Az otthonápolás munka! Ne megalázó segély járjon érte

Országgyűlési képviselők öltötték magukra az első őszi ülésnapon az otthonápolók legfőbb üzenetét hirdető pólót. Az otthonápolás munka! – demonstrálja az ülésnap során több mint 20 ellenzéki képviselő az ellenzéki padsorokban, hiszen továbbra sem látszanak megvalósulni az égető reformok.

Az érintetteket képviselő Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély és az aHang kampányplatform aktivistái ma délben azért jelentek meg a  Parlamentben, mert továbbra sincs hír az elmúlt hónapokban belengetett reformokról. A képviselőknek osztott pólót 22 képviselő vette fel, a jobbikos képviselők egy fehér karszalag viselésével csatlakoztak az akcióhoz.

Azt reméljük, hogy eljött az a pillanat, amelyet 1749 napja várunk: a kormány betartja az ígéretét, és a rendszerváltás utáni magyar kormányok adósságát törlesztve végre rendezi az otthonápolók ügyét. Kérjük, ne hagyja, hogy ez a pillanat tovább tolódjon, mert naponta roppannak bele a gondozás terheibe azok, akik megalázó segélyből ápolják súlyosan beteg hozzátartozójukat!

– írták a politikusoknak átadott levelükben.

Újra megismételték követeléseiket:

  • 50 ezer forint azonnali emelést minden kategóriában,
  • 2019-től pedig foglalkoztatási jogviszonyt és
  • legalább a minimálbér összegét kapják meg az otthonápolók.

Magyarország nem ítélheti szegénységre azokat, akik az év 365 napján, napi 24 órában beteg hozzátartozójukat gondozzák

– emlékeztették a parlamenti képviselőket és a döntéshozókat.

A Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület által az aHang platformon indított intenzív kampány a média hathatós segítségével hatalmas társadalmi támogatottságra talált. Május óta 40 szervezet csatlakozott a kampányhoz és 41 ezer ember írta alá a petíciót, ebből 3000-en az aktivisták által terjesztett íveken (az érintettek egy része anyagi helyzetéből adódóan ugyanis nem rendelkezik interneteléréssel).

Volt olyan vidéken élő érintett édesapa, aki egymaga 700 aláírást gyűjtött – ez is azt mutatja, az otthonápolók nem nyugodnak bele méltatlan helyzetükbe, nem tudnak tovább várni.

A Lépjünk, hogy Léphessenek öt éve, pontosan 1749 napja küzd azért, hogy az otthonápolást ismerjék el foglalkoztatási jogviszonyként és legalább a minimálbér járjon érte. Az aktivisták molinóikon ezzel a számmal szembesítették a döntéshozókat ma a Parlamentben, és azzal, hogy ez a szám milyen napi nehézségeket szoroz fel: egy idővonalon mutatták be az otthonápolók egy átlagos napját.

Az elmúlt 1749 nap ugyanolyan küzdelmesen telt az otthonápolók számára, mint a korábbiak – a segélyek alig több mint 2000 forinttal nőttek 2013 óta, és továbbra sem érik el azt a minimális szintet, amelyből meg lehetne élni.

A halmozottan sérült emberek intézményi elhelyezése ellátottanként 2014-ben már annyiba került, mint a minimálbér nettó összege. Emberségesebb és gazdaságosabb, ha ezt az összeget a betegek otthoni ellátásának biztosítására költi az állam. A Családok évében különösen meg kellene becsülnünk azokat, akik maguk kívánnak gondoskodni beteg hozzátartozójukról

– írták a képviselőknek szóló levélben az érintetteket képviselő szervezetek.

A környező országokban gazdaságilag és társadalmilag mindenhol elismertebb az otthoni ápolást végzők munkája és nem jelenti a háztartás ellehetetlenülését, ha tartós beteg él a családban. Nemrég látott napvilágot egy cikk a Szlovákiában életbe lépő változásokról a szociális juttatások területén. A szomszédos országban az egy tartós beteget otthon ápoló személy 370 Eurót (120 ezer Forint), a többet ápoló 490 Eurót (160 ezer Forint) kap idén júliustól.

Ehhez képest ma Magyarországon

  • a legmagasabb kategóriában is csak 52 800 forintot kapnak az otthonápolók, de
  • több tízezer ember még ennél is kevesebb összegből (havonta 29 vagy 44 ezer forintból) gondozza szerettét.

A levélírók rámutattak: Egy közvéleménykutatás szerint az emberek 94 százaléka támogatja az otthonápolók helyzetének rendezését – valószínűleg  jelenleg ez az egyetlen olyan kérdés, amelyben Magyarország polgárai egyetértenek. Választott képviselőinknek ezt a közös szándékot kell képviselniük a magyar országgyűlésben.

Ma kezdődik a parlamenti őszi ülésszaka. A képviselőknek nyári szünetük volt, nyaraltak, pihentek, azok viszont, akik otthon ápolják szeretteiket nem tudtak szabadságra menni. Helyette 24 órában álltak szeretteik szolgálatában

– emlékeztette a képviselőket Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú egyesület elnöke az akciót követő sajtótájékozatón. Az aktivisták mellett az ellenzéki frakciók képviselői is megjelentek az eseményen, hogy támogatásukról biztosítsák az otthonápolókat, közülük többen jelezték, hogy az ülésnapon felszólalásukban is megemlékeznek az otthonápolók ügyéről.

Csordás Anett megígérte, hogy amennyiben nem történik valódi előrelépés az otthonápolók ügyében, szeptember 28-án az érintettek és támogatóik újra a Parlament elé vonulnak.

Kiemelt kép: 24.hu, Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik