Közélet

Nem mondta meg Rétvári, hogy Soros-ügynökök eszközei-e az otthonápolók

De azt igen, hogy 2010 óta 37 ezerről 58 ezer forintra sikerült emelni a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátását.

Mit gondol az EMMI, tényleg Soros-ügynökök eszközei az otthonápolók?

Ezt a kérdést szegezte az emberminiszternek Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője, miután egy előző kérdésre adott válaszban arról biztosították, hogy „a családtagjaikat gondozó, ápoló hozzátartozók támogatása a kormány számára fontos”. Ehhez képest Ungár úgy látja, a kormány nem hajlandó elismerni az otthonápolást munkának, megalázóan kevés támogatást ad, miközben a kormányközeli média Soros-ügynöknek állítja be a beteg gyerekeiket otthon ápolókat, amikor kiállnak magukért a kormánnyal szemben.

Kásler Miklós ezúttal sem ért rá válaszolni, Rétvári Bence államtitkár tette meg helyette. A válaszban az áll, hogy „a Kormány jelenleg is vizsgálja” a családtagjaikat gondozó, ápoló hozzátartozók erőfeszítéseinek „elismerésére szolgáló intézkedések lehetőségét”, az ápolási díjjal kapcsolatos kérdésekről széles körben kíván a minisztérium egyeztetést folytatni, és ezután alakítható ki végső javaslat.

Az eddig meghozott „számos intézkedés” közt említi Rétvári, hogy 32 600 forintra emelték az ápolási díj alapösszegét, emelt összegű ellátás esetén 48 900 forintra, a legsúlyosabb állapotú hozzátartozókat ápolók esetén pedig 58 680 forintra.

2010. és 2018. között 63 százalékkal, 37.050 forintról 58.680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása

– emeli ki az államtitkár. A válaszból viszont nem derül ki, hogy a minisztérium Soros-ügynökök eszközeinek tekinti-e ezeket az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik