Gazdaság

Örülhetnek a követeléskezelők: a bankok eladhatják a bedőlt hiteleket

Anélkül, hogy ők ehhez hozzájárulnának, vagy lehetővé tennék számukra a tartozás visszavásárlását.

Szabadon adhatják vagy vehetik az adósokkal szemben fennálló követeléseket a bankok anélkül, hogy ők ehhez hozzájárulnának, vagy lehetővé tennék számukra a tartozás visszavásárlását – írta meg az Európai Unió Bíróságának egy spanyol ügyben hozott ítélete alapján az azenpenzem.hu.

A lap szerint 2017-ben a bankok majdnem 220 milliárd forint bedőlt adósságot passzoltak át behajtóknak. Tavaly az utolsó bő negyedévben majdnem 350 milliárd forint adósság került át a követeléskezelőkhöz.

Az adósok közül sokan abban látták a megoldást, hogy ezt az adásvételt kérdőjelezték meg, mert nem tartották jogszerűnek az értékesítést, a faktorcéget pedig nem tekintették partnernek. A mostani ítélet szerint mem kell biztosítani az adós számára azt a lehetőséget, hogy visszavásárolja és ezzel megszüntesse a tartozását úgy, hogy kifizeti azt az ellenértéket kamatokkal, költségekkel és eljárási költségekkel együtt, amennyiért azt megvásárolták.

Vagyis nem kell az adós beleegyezése ahhoz, hogy a bank eladhassa a követelést, és nem kell biztosítani neki azt sem, hogy annyiért szálljon ki a hitelből, amennyiért a bank azt eladta.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik