Gazdaság

Gazdag ügyfelek és bankok nyerészkedtek a lakossági állampapírokon

A kormány azt szerette volna elérni, hogy az állam adósságának egyre nagyobb része a magyar lakosok kezében legyen, mert így egy esetleges krízis kevésbé rázza meg az állam finanszírozását, a magyar magánszemélyek sokkal inkább kiülik az esetleges felfordulást, mint a bankok vagy külföldi pénzügyi befektetők. Ezért a magyar lakossági állampapíroknál direkt megemelte az állam a kamatokat, hozamokat. Csak aztán a bankok, alapítványok, önkormányzatok és amúgy is gazdag magánszemélyek kijátszották a rendszert – festi le az elmúlt években kiépült szisztémát az Index.

Miközben a bankok fél százalék körüli betéti kamatokat kínáltak a magánszemélyeknek, a magyar állam a lakossági állampapírokra 2-3-4 százalékos lényegében biztos hozamot ígért. Szóval megérte lakossági állampapírt venni. Azt a bankok forgalmazták, a forgalmazásért 1 százalékos jutalékot kaptak az államtól. Rájöttek arra dörzsölt magánszemélyek és persze a bankok, hogy a bank a legjobb adósoknak, legkisebb kockázatú ügyfeleinek egy-másfél százalékon hitelt nyújt, a magánszemély ebből megveszi a mondjuk 2,5 százalékon ketyegő lakossági állampapírt, így mind a bank jól jár (lényegében garantáltan visszakapja a hitelt 1-1,5 százalékos kamattal megfejelve, plusz még 1 százalékos állampapír-közvetítői jutalékot is behúz), és a jól fizető ügyfél is (mert a magánszemély ügyfél kockázatmentesen 1-1,5 százalék nyereséghez jut).

Volt, hogy nem magánszemély ügyfélnek adtak hitelt és az vette meg belőle a magasabb kamatozású állampapírt, hanem alapítványnak, mert az is vehetett ilyen terméket.

De a játékot meg tudták hatványozni. A gazdag ügyfélnek nyújtott hitelből lakossági állampapírt vett az ügyfél, az állampapírt fedezetként újabb hitel felvételéhez biztosította, amiből újra állampapírt vett, újra fedezetként tette le az asztalra, és így tovább. Így, írja az Index, a leleményes és egyúttal gazdag magánszemélyek évi 10 százalékos biztos nyereségre is szert tudtak tenni.

De a bankok is ügyeskedtek, néha ők maguk visszavették a magas hozamú állampapírokat és így ők kaszálták le a kockázatmentes profitot.

Az egészen az államadósság-kezelő szervezet, az ÁKK veszített, rajta keresztül pedig a magyar adófizetők.

Az állam az elmúlt másfél évben igyekezett ennek a játéknak véget vetni, szigorította a szabályokat, de még mindig megéri hitelből lakossági állampapírt venni.

(Képünk illusztráció. Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik